O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υποδέχεται 6 νέους εθελοντές άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υποδέχεται Ευρωπαίους εθελοντές και αποστέλλει Έλληνες εθελοντές με το πρόγραμμα Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία – EVS (European Voluntary Service) από το 1997. H Gülşen από την Τουρκία, ο Emmanuel, o Manuel και η Elodine από τη Γαλλία και η Kata και ο Arnold από την Ουγγαρία ήρθαν στην Ελλάδα, φιλοξενούνται ήδη στον ξενώνα των εθελοντών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και μας βοηθούν σημαντικά στις δράσεις μας.

Στη διάρκεια των 10 μηνών οι εθελοντές θα απασχοληθούν:

1. Στο πρόγραμμα του Ελληνικού Ποιμενικού (2 εθελοντές). Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Αγραπιδιά Φλώρινας στο Κέντρο Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου. Στο χώρο φιλοξενούνται γεννήτορες ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι και μετά την επιλεκτική αναπαραγωγή τους, τα κουταβάκια που γεννιούνται παραχωρούνται σε κτηνοτρόφους της ορεινής και ημιορεινής Ελλάδας για τη φύλαξη των κοπαδιών τους από επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων ζώων, ιδιαίτερα αρκούδων και λύκων. Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των απωλειών στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, η εξάλειψη των κινήτρων για θανάτωση των άγριων ζώων και η διάσωση της φυλής του ελληνικού ποιμενικού σκύλου.

Οι εθελοντές συμμετέχουν στην καθημερινή λειτουργία του κέντρου με βασική αρμοδιότητα τη φροντίδα των δέκα ποιμενικών σκύλων. Αυτή περιλαμβάνει τάισμα, περιποίηση, εξάσκηση και εκπαίδευση των σκύλων. Επίσης, συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες περιποίησης των κουταβιών που γεννιούνται στο κέντρο, στην παραχώρησή τους στους κτηνοτρόφους και στις επισκέψεις στο πεδίο, όπου και ελέγχεται η κατάσταση των σκύλων που έχουν παραχωρηθεί κατά το παρελθόν. Τέλος, συμμετέχουν και σε όλες τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον Ελληνικό Ποιμενικό που πραγματοποιούνται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

2. Το Πρόγραμμα πεδίου (4 εθελοντές) το οποίο περιλαμβάνει:

–  Συμμετοχή στην ομάδα έρευνας (παγίδευση άγριων ζώων, ραδιοπαρακολούθηση, πέρασμα στιγμάτων στο GIS

–  Καταγραφή σπάνιων και προστατευόμενων ειδών άγριας ζωής (αρκούδας, λύκου, ελαφιού, αγριογούρουνου κ.λ.π)

–  Καταγραφή καταγγελιών για ζημιές και παρουσία άγριων ζώων καθώς και παράνομων ανθρώπινων δραστηριοτήτων (λαθροθηρία κ.α)

–  Συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων, καταγραφή σημαντικών βιότοπων και δενδροφύτευση καρποφόρων δένδρων, μέτρα πυροπροστασίας κ.α.

Το πρόγραμμα Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία EVS (European Voluntary Service) αφορά στη Δράση 2 του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση». Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία για Νέους δίνει τη δυνατότητα σε νέους ηλικίας 18-30 ετών να προσφέρουν την εθελοντική εργασία τους σε φορείς που λειτουργούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έξοδα ταξιδιού, ασφάλισης, διατροφής, διαμονής και επίδομα καλύπτονται από τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε