Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωή

Παρουσιάσεις σε σχολεία

Μετά την απαίτηση πολλών σχολείων και εκπαιδευτικών συνεχίζουμε τις παρουσιάσεις του προγράμματος Δάσος Πηγή Νερού και Ζωής σε περισσότερες από 200 σχολικές τάξεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ειδικά εκπαιδευμένη παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και ενημερώνει τα παιδιά για τα δάση της Ελλάδας (πανίδα και χλωρίδα δασών, περιαστικά δάση), τους ορθούς τρόπους αναδάσωσης και τη σημασία του νερού στη ζωή μας. Ευχαριστούμε θερμά το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ που στηρίζει την προσπάθεια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για το Δάσος που αποτελεί πηγή της ζωής μας.

Περισσότερα :

«Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής»
Νέο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
με την υποστήριξη του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ
και με την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πόσους ορόφους έχει το δάσος; Ποια ζώα είναι πυροσβέστες; Τα δέντρα φέρνουν τη βροχή; Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος; Το δάσος έχει ομπρέλα; Υπάρχει ζωή στις πόλεις;
Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις καλούνται να απαντήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο πρόγραμμα “Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής”. Όταν οι ερωτήσεις απαντηθούν σωστά αυτό που όλοι κερδίζουμε είναι μια καλύτερη ζωή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Στο πλαίσιο της τριετούς δράσης «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους ΑΥΡΑ», ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την υποστήριξη του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ σχεδίασε και υλοποιεί στα σχολεία, το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής.
Το Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου που ζουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των παιδιών για τα δασικά οικοσυστήματα και το νερό, σε μια εποχή που οι κλιματικές αλλαγές επιβάλλουν τη δράση από μικρούς και μεγάλους.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι κατάλληλος για την αξιοποίησή του από τον/την εκπαιδευτικό τόσο στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα όσο και σε δραστηριότητες που αφορούν σε θεματικές του Ολοήμερου Δημοτικού και της Ευέλικτης Ζώνης στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Το περιεχόμενό του βασίστηκε στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τις επιστήμες της Βιολογίας, της Δασολογίας, της Ζωολογίας, της Υδραυλικής, της Αρχιτεκτονικής, της Διδακτικής και της Παιδαγωγικής, αλλά και σε κοινωνιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με συγκεκριμένες στάσεις και αντιλήψεις παιδιών και ενηλίκων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Αναλυτικά περιεχόμενα του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος


Διαδραστική παρουσίαση: με οπτικοακουστικό τρόπο προβάλλονται στα παιδιά η λειτουργία του δάσους και του νερού και η συμβολή τους στην ύπαρξη της ζωής. Προκειμένου να συνδεθεί το δάσος και το νερό με τη ζωή των παιδιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ζωή και οι λειτουργίες του δάσους παραλληλίζονται με τη ζωή των παιδιών στην πόλη και συγκεκριμένα σε μια πολυκατοικία. Επιμέρους θεματικές ενότητες είναι α) η αναδάσωση, β) το δάσος και η βλάστηση, γ) το δάσος και οι κάτοικοί του (πανίδα), γ) οι βιολογικές λειτουργίες του δάσους, δ) το δάσος και το νερό και ε) τα περιαστικά δάση. Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.

Φυλλάδιο: Οι πληροφορίες που παρέχονται στα παιδιά στη διαδραστική παρουσίαση συνοψίζονται σε ένα οκτασέλιδο εικονογραφημένο φυλλάδιο με στόχο να μεταφερθούν από τους μικρούς αυριανούς πολίτες και στην ευρύτερη κοινωνία.
Το φυλλάδιο συμπυκνώνει τις πληροφορίες της παρουσίασης με βασικά θέματα: 1) τα δάση, β) η άγρια ζωή στα δάση, γ) περιαστικό δάσος, δ) νερό και δάσος, ε) αναδάσωση, στ) οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα ελληνικά δάση.

Aφίσα: Εμείς καταναλώνουμε το δάσος μας προσφέρει… με αριθμούς.
Παρουσιάζει την άμεση σχέση και αλληλεπίδραση των ανθρώπων που κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και του δάσους. Έχει τη μορφή αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας και αναδεικνύει τη συμβολή των δασικών οικοσυστημάτων στην καθημερινότητα και την επιβίωση των κατοίκων των αστικών πόλεων.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωή

  1. Ο/Η Αφουξενίδου Αθηνά λέει:

    Γεια σας
    είμαι εκπαιδευτικός στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και ενδιαφέρομαι για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρκτούρου. Τι πρέπει να κάνω για να έρθει στο σχολείο μας; Είναι κατάλληλο για παιδιά Γυμνασίου ή μήπως είναι πιο κατάλληλο για το Δημοτικό; Επίσης ενδιαφέρομαι για να το συστήσω στη δασκάλα του γιου μου που πηγαίνει στην Δ’ Δημοτικού. Είναι κατάλληλο για αυτή την ηλικία; Πάντως είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία σας. Μπράβο σας και καλή συνέχεια.

  2. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ λέει:

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ Β Κ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ (ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ Κ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΑΝ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ) ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΡΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗΤΟΥ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΕΚΠ/ΡΙΑ ΜΑΣ (ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ) ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s