Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο του Abbruzzo της Ιταλίας

rangers of Abruzzo national park

Επίσκεψη στο εθνικό πάρκο του Abbruzzo της Ιταλίας πραγματοποίησαν  μέλη της ερευνητικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με τους συναδέλφους Ιταλικών οργανώσεων με σκοπούς: την μελλοντική συνεργασία, την παρουσίαση των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε τοπικούς φορείς αλλά και την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας για την διαχείριση και προστασία της άγριας ζωής.

Το Αbbruzzo βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία και ανήκει στην οροσειρά των Απέννινων. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πάρκα της Ιταλίας λόγω του φυσικού κάλλους αλλά και της υψηλής επιστημονικής σημασίας που έχει εξαιτίας της παρουσίας αρκετών ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Όσον αφορά την πανίδα τα πιο σημαντικά είδη είναι η “αρκούδα των Απεννίνων” (Ursus arctos marsicanus) που είναι υποείδος της Ευρωπαϊκής καφέ αρκούδας (Ursus arctos), που απαντάται και στην χώρα μας, και ο “λύκος των Απεννίνων” (Canis lupus italicus) που είναι υποείδος του γκρίζου λύκου (Canis lupus) που και αυτός απαντάται στην Ελλάδα. Και τα δύο είδη είναι ενδημικά, απαντώνται στην περιοχή των Απέννινων με μία εξαίρεση τον Ιταλικό λύκο που λόγω της σταθερής αύξησης του πληθυσμού του πλέον απαντάται και πιο βόρεια (Άλπεις, Νότια Γαλλία, Ελβετία).

Δυστυχώς το αντίθετο συμβαίνει με την Ιταλική αρκούδα, ο πληθυσμός της συνεχώς μειώνεται και έπειτα από σχετική ερώτηση των ερευνητών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ προς τους Ιταλούς συναδέλφους ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει τα 40-50 άτομα (μέγιστος υπολογισμός) παρά τον τεράστιο αγώνα που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας για την προστασία, και στην ουσία σωτηρία, αυτού του υποείδους της καφέ αρκούδας.

Κατά σειρά έγιναν συναντήσεις με τους υπευθύνους του WWF Italia, τον τοπικό φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου του Abruzzo (Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise), τους υπευθύνους δασονομίας της περιοχής (Corpo Forestale Dello Stato), το κέντρο προστασίας λύκου (Centro del lupo, Corpo Forestale Dello Stato και την ΜΚΟ Cooperativa il Bosso) και τέλος με δημάρχους κοινοτήτων της περιοχής. Oι κυριότερες συναντήσεις έγιναν με την διευθύντρια του WWF Italia βιολόγο κα Filomena Ricci, τον υπεύθυνο ερευνών του WWF περιβαλλοντολόγο κ. Augusto de Sanctis, την ερευνήτρια και μέλος της ομάδας πεδίου του WWF βιολόγο κα Vanessa Ponziani, με τους δύο τελευταίους ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει συνεργαστεί και κατά το παρελθόν. Επίσης με τους δασοφύλακες και τον διευθυντή του δασαρχείου του Abruzzo κ. Μario Posillico ο οποίος έχει συνεργαστεί και αυτός κατά το παρελθόν με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

Μεγάλη εντύπωση προξένησε στους ερευνητές μας το ότι οι δασοφύλακες στην Ιταλία οπλοφορούν (!), είναι πάρα πολύ αυστηροί πάνω στην δουλειά τους και κάνουν ταυτόχρονα έρευνες πάνω στην πρόληψη ζημιών, όλα αυτά δείγμα του πόσο σοβαρά έχουν αναλάβει οι γείτονες την προστασία των πάρκων τους. Τέλος έγινε συνάντηση με τους ερευνητές του τοπικού φορέα διαχείρισης του πάρκου κα Elissabetta Tosoni, βιολόγο, και τον επίσης βιολόγο Fausto Quattrociocchi. Ο φορέας διαχείρισης του Abruzzo αυτήν την εποχή πραγματοποιεί παγιδεύσεις αρκούδων για τοποθέτηση δορυφορικών πομπών, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έγινε ενημέρωση στους Ιταλούς συναδέλφους για τους νέους τρόπους παγίδευσης και την ύπαρξη νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων (δορυφορικοί πομποί, κολάρα κλπ). Άξια αναφοράς είναι και η μεγάλη συμμετοχή πολιτών (μέσω της προσπάθειας του WWF Italia) στην παρουσίαση των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, μέσω video wall, σε κεντρική πλατεία της κοινότητας Castrovalva.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο του Abbruzzo της Ιταλίας

  1. Ο/Η Alabaster λέει:

    How strange to find dear Fausto’s name and surname mentioned even in greek article!
    That’s great! Cheers, guys! 😀

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s