Ένας καινούργιος… ένοικος στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Το βράδυ της 26 Μαρτίου ένα νέο τροχαίο ατύχημα στο 10ο χλμ Φλώρινας – Πρεσπών είχε θύμα ένα νεαρό ζαρκάδι. Ο ευαίσθητος οδηγός ειδοποίησε την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και εκείνη με τη σειρά της τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Ο οδηγός παρέμεινε με το τραυματισμένο ζαρκάδι ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που του δόθηκαν μέχρι να φτάσει στο σημείο η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Το ζαρκάδι μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στον Αετό της Φλώρινας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το ζώο υπέστη διάσειση και βλάβες στο νευροφυσιολογικό του σύστημα. Ενδεχόμενα έχει υποστεί βλάβη και στην όραση.

Πρόκειται για ένα νεαρό αρσενικό ζαρκάδι, περίπου 3 ετών. Αρχικά το ζώο έδειχνε σοκαρισμένο αλλά πλέον η κατάσταση της υγείας του έχει σταθεροποιηθεί και βελτιώνεται.

Το νεαρό ζαρκάδι  παρακολουθείται από τους ειδικούς στη διαχείριση ειδών της άγριας πανίδας, φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ  με  την εποπτεία και της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με στόχο την αποκατάσταση της υγείας του. Η βέλτιστη εξέλιξη θα ήταν η ασφαλής επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.

Λίγα λόγια για το ζαρκάδι

 

Ζαρκάδι (Capreolus capreolus)

Το ζαρκάδι είναι ένα οπληφόρο θηλαστικό που μπορεί να ζήσει σε μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πυκνά δάση έως και αλπικά λιβάδια. Το ζαρκάδι είναι φυτοφάγο και μηρυκαστικό ζώο. Το ίδιο αποτελεί φυσική λεία για τα σαρκοφάγα ζώα.

Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας το ζαρκάδι στη χώρα μας ειναι είδος τρωτό που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα απαντάται μόνο στην ηπειρωτική χώρα, με νοτιότερο άκρο εξάπλωσης τα βουνά Οίτη, Βαρδούσια, Γκιώνα και Παρνασσός. Παρόλο που για ορισμένες περιοχές υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμένη διεύρυνση της εξάπλωσης ή τοπική αύξηση του πληθυσμού (π.χ. Ροδόπη και ορισμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας), το ζαρκάδι δεν είναι άφθονο και στην Ελλάδα έχει σημαντικά χαμηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Βιολογικά χαρακτηριστικά: Το ζαρκάδι αποτελεί το πιο μικρόσωμο είδος της οικογένειας των ελαφοειδών (Cervidae), με ύψος μέχρι τον ώμο περίπου, στα 65 εκ., και βάρος 18-30 κιλά. Ζουν συνήθως 10-12 έτη και γεννούν μία φορά το χρόνο 1-2 μικρά (συνήθως μεταξύ Απριλίου και Μαΐου).

Απειλές: Η σημαντικότερη απειλή για το ζαρκάδι παραμένει το λαθραίο κυνήγι. Επίσης, απειλείται από την αλλοίωση των βιοτόπων του και από την ανθρωπογενής όχληση (αναψυχή-τουρισμός, πυρκαγιές από ανθρωπογενή αίτια, κίνηση τροχοφόρων).

Μέτρα διατήρησης που υπάρχουν: Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ήδη από το 1969 (Nομοθετικό Διάταγμα 86/69) απαγορεύεται το κυνήγι του ζαρκαδιού σε όλη την επικράτεια, εκτός από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές.

Μέτρα διατήρησης που απαιτούνται: Απαιτείται περισσότερη έρευνα της οικολογίας της εξάπλωσης και των ενδιαιτημάτων του ζαρκαδιού, αξιολόγηση των απειλών για τον πληθυσμό και το ενδιαίτημά του, ανάπτυξη και εφαρμογή εξειδικευμένου σχεδίου διαχείρισης, διερεύνηση επανεισαγωγής σε περιοχές όπου το είδος προϋπήρχε, καθώς και δράσεις κατάρτισης του προσωπικού των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείρισή του.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ένας καινούργιος… ένοικος στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

  1. Ο/Η Agni λέει:

    Ένα μπράβο στον οδηγό που ενδιαφέρθηκε. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να λέμε »μπράβο» για πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούμε δεδομένα.
    Καλή ανάρωση στο ζωάκι. Σύντομα να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον

  2. Παράθεμα: Ελεύθερο αφέθηκε το τραυματισμένο ζαρκάδι | ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s