«Αποτρόπαιος φόνος αρκούδας»

Στην ευρύτερη δασική περιοχή Κορεστείων Καστοριάς, ανάμεσα στους οικισμούς Χαλάρας και Αγ. Αντωνίου, βρέθηκε νεκρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας 5 ετών.

Πρόκειται για τον πιο αποτρόπαιο φόνο αρκούδας που έχει καταγράψει η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στα 19 χρόνια λειτουργίας της Οργάνωσης.Η αρκούδα φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι. Ακρωτηριασμένα είναι τα δύο μπροστινά πόδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ζώο σκοτώθηκε από πρόθεση και τα δύο του πόδια αποτέλεσαν το τρόπαιο της αποκρουστικής πράξης.Την εικόνα φρίκης συμπληρώνει η αφαίρεση της μουσούδας του ζώου και οργάνων από την κοιλιακή του χώρα.

Το ζώο βρέθηκε από πολίτη που το κατήγγειλε στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που έσπευσε στην περιοχή. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Δασαρχείο Καστοριάς καθώς και η Κτηνιατρική Υπηρεσία Καστοριάς που διενήργησε τη σχετική νεκροψία.

Όπως προκύπτει από τη νεκροψία το περιστατικό συνέβη πριν από 2 μέρες.

Το σημείο θανάτου του άτυχου ζώου βρίσκεται σε ημιορεινή αγροτική περιοχή όπου δεν έχει σημειωθεί πρόσφατα καταγγελία για ζημιά από αρκούδα σε αγροτική καλλιέργεια. Στην ευρύτερη δασική περιοχή της Καστοριάς σημειώνονται και τα περισσότερα από τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.  Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης. Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 350 άτομα.Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος.

Σύγκρουση Ανθρώπου και Αρκούδας 

Αναγνωρίζοντας πως κάθε ζημιά από αρκούδα, αλλά και από άλλα άγρια είδη ή φυσική αιτία αποτελεί μια σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει εδώ και 20 χρόνια για την εφαρμογή και τη διαρκή βελτίωση του συστήματος των αποζημιώσεων από τον αρμόδιο φορέα, τον Ε.Λ.Γ.Α. (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις).

Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν τόσο στα ποσοστά των αποζημιώσεων που ξεπερνούν το 90% των ζημιών που δηλώνονται, όσο και στο χρόνο καταβολής της αποζημίωσης που δυστυχώς συχνά ξεπερνά και τον ένα χρόνο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Περισσότερο βέβαια επιμένουμε στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και εκτροφή ελληνικών ποιμενικών σκύλων) για την πρόληψη των ζημιών που προκαλεί η καφέ αρκούδα και επομένως για τη μείωση των φόνων του είδους από τον άνθρωπο.

Συμπερασματικά λοιπόν και παρά τα όποια προβλήματα, σήμερα, υπάρχουν οι δυνατότητες για την επίτευξη μιας ισορροπημένης και ομαλής συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας. Η πολιτική των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αφορά την παράλληλη προστασία αρκούδας και ανθρώπου ή διαφορετικά την αναγνώριση των αναγκών και την αποδοχή των παραγωγικών δραστηριοτήτων ήπιας μορφής των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές εξάπλωσης της αρκούδας.

This entry was posted in Αρκούδα. Bookmark the permalink.

8 Responses to «Αποτρόπαιος φόνος αρκούδας»

 1. Ο/Η Pavlos λέει:

  ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΠ@@@@@.

 2. Ο/Η Σταύρος Δραστόπουλος λέει:

  Όλοι αυτοί οι «τύποι»,υπάνθρωπους θα τους ονόμαζα,δεν έχουν θέση μέσα σε οργανωμένη κοινωνία.Με την ίδια κτηνωδία είναι ικανοί να συμπεριφερθούν προς όλα τα ζωντανά πλάσματα που υπάρχουν στην γη.Χρειάζονται παραδειγματική τιμωρία αλλά οι νόμοι μας είναι πολύ ελαστικοί,και δυστυχώς δεν υπάρχει βούληση από την πολιτεία για την εφαρμογή τους.

 3. Το εσωτερικό Κτήνος τού δύποδου όταν βγαίνει πρός τα εξω θέλει να κατασταλλάξει τή κτηνωδία του σκοτώνοντας αλλα ‘υγειά πλάσματα τού πλανήτη! Το δύποδο κτήνος πρέπει να τιμωριθεί με τον ίδιο τρόπο!

  • Ο/Η Αγγελική λέει:

   Ποιοι είμαστε εμείς που θα φροντίσουμε για το θάνατο κάποιου; Είναι εξωφρενικό, γιατί ενώ διαβάσατε αυτήν την αποτρόπαια πράξη θέλετε να την επαναλάβετε! ΝΤΡΟΠΗ! ΝΤΡΟΠΗ! ΝΤΡΟΠΗ! Έτσι δεν πάμε μπροστά και το μορφωτικό επίπεδο παραμένει χαμηλό! Ειλικρινά λυπάμαι περισσότερο με αυτήν την αντίδραση. Επιδιώκεται να γίνετε όμοιά του και λυπάμαι πολύ. Σας συνιστώ να το επεξεργαστείτε και να καταλήξετε αλλού.

 4. Ο/Η Αγγελική λέει:

  Ο δολοφόνος αυτός πρέπει να μην ήταν νηφάλιος, ίσως υπό την επήρεια κάποιας ουσίας. Δεν μπορώ να διανοηθώ κάτι άλλο. Ο άνθρωπος πρέπει να είχε ψυχολογικά προβλήματα και έτσι δικαιολογείται. Περαστικά του και έχει περιθώρια μετάνοιας. Δεν ξέρω πως αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους εγκλήματα από τέτοιους ανθρώπους, μπορώ ωστόσο να πω ότι χάρηκα που δεν σκοτώθηκε άλλη αρκούδα από τροχαίο ατύχημα αυτό το μήνα! Τέτοια περιστατικά συνέβησαν και με θύματα ανθρώπους(Elizabeth Short 1947). Είναι οδυνηρό και εύχομαι οι άνθρωποι που το έζησαν αυτό από κοντά να ξεπεράσουν γρήγορα το θέαμα και τη θλίψη. Λυπάμαι πραγματικά πολύ για την αρκούδα και τον αιματηρό και σκληρό θάνατό της και ελπίζω να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Η προσευχή είναι αυτή που θα σώσει ζώα και ανθρώπους. Γνωρίζω ότι είμαι λίγο χλιαρή, αλλά αυτό μου βγαίνει.

  • Ο/Η sandy λέει:

   na asxolitoume ligo perisotero me ta zoa k oxi me tous anthropous? mono o homo sapiens einai ikanos gia tifli via. den exo kanena logo na lipitho to ktinos pou skotose to zoo k malista elpizo na pethanei to idio frikta!!!

   • Ο/Η Αγγελική λέει:

    Δε λυπάσαι το ίδιο σου το είδος; Φέρεσαι με τον ίδιο τρόπο ενώ ταυτόχρονα τον κατακρίνεις (απερίσκεπτο έως τρελό); Ντρέπεσαι για αυτό που είσαι ή μάλλον πιστεύεις ότι είσαι ανώτερη; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό που λες και από ό,τι φαίνεται δεν έχεις κατανοήσει το σκεπτικό μου. Δε προσπαθώ να σου αλλάξω γνώμη. Ο δολοφόνος αυτός θα πληρώσει το τίμημα και δεν αντιλέγω ότι ήταν φρικτό. Πρέπει να σκοτώνουμε όλους τους δολοφόνους ζώων και με τον τρόπο που οι ίδιοι σκότωσαν; Υπάρχει επανάληψη σε αυτήν την πράξη και η πράξη είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ! Ανακυκλώνεται η βία και η βία φέρνει βία. Πιστεύεις ότι έτσι τιμούμε το ζώο; Με έναν φόνο; Έτσι καταπατάς το δικαίωμα της ελευθερίας του άλλου, πράξη τυρρανική. Εμβαθύνω σε αυτά που λέω για να σου δείξω τις συνέπειες. Η ιστορία έχει δείξει ότι όλοι τιμωρούνται. Αυτός που θα σκοτώσει το δολοφόνο θα πληρώσει αντίστοιχα. Ένας φαύλος κύκλος. Δεν οδηγούμαστε πουθενά! Υπάρχουν και αποτελεσματικές λύσεις. Διαβάστε και αυτό το κείμενο. http://sygxrono-karditsa.blogspot.com/2010/11/blog-post_3346.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s