Τσίρκο με ζώα στην Αμερική

Μεγάλο θέμα στην Αμερική με βασανισμό ελέφαντα σε τσίρκο επαναφέρει το άμεσο αίτημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για απαγόρευση των τσίρκο με ζώα.

Καθώς στην Ελλάδα περιμένουμε να δούμε πότε θα φτάσει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τα τσίρκο με ζώα στη χώρα μας, μια είδηση από την Αμερική, που αφορά τα τσίρκο με άγρια ζώα, κάνει το γύρο του κόσμου.

6a00d8341c730253ef01157223afcd970b-800wi

Πρόκειται για μια υπόθεση που θυμίζει έντονα την αντίστοιχη φετινή κατά την οποία ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δημοσιοποίησε βίντεο που τραβήχτηκε στα παρασκήνια του τσίρκο Μάσιμο, στη Φλώρινα, παρουσιάζοντας κακοποίηση ελέφαντα από τον εκπαιδευτή του και η οποία οδήγησε σε γενική κατακραυγή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως μέσω ξένων εφημερίδων και δημοσιεύσεων στο ίντερνετ.

Τώρα η οργάνωση PETA (γνωστή για τις καμπάνιες της εναντίον της κακοποίησης των ζώων και υπέρ της ηθικής συμπεριφοράς απέναντί τους) έχει δημοσιοποιήσει ένα τετράλεπτο βίντεο που τραβήχτηκε στα παρασκήνια του μεγαλύτερου τσίρκο των ΗΠΑ, ‘The Ringling Brothers Circus’. Το βίντεο (όπως και άλλα που κατά καιρούς είχαν δημοσιοποιηθεί για το συγκεκριμένο τσίρκο) δείχνει τους εκπαιδευτές ελέφαντα να τον μαστιγώνουν και να βιαιοπραγούν εναντίον του με γάντζους χτυπώντας τον σε ευαίσθητα σημεία του δέρματός του.

Οι πιο σοκαριστικές σκηνές όμως από το τετράλεπτο βίντεο (μέρος του οποίου έχει δημοσιευτεί στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου, απ’ τους Times του Λονδίνου μέχρι τους New York Times) δείχνουν τους εκπαιδευτές να βάζουν όλους τους ελέφαντες στη σειρά και να τους χτυπούν αδιακρίτως και χωρίς κανένα εμφανή λόγο, αποδεικνύοντας πως οι παγκόσμιες αυτές πρακτικές κάθε άλλο παρά «μεμονωμένα περιστατικά» είναι.

255PETA_Video_sff_standalone_prod_affiliate_81

Το τσίρκο ‘Ringling Brothers’, που είναι το διασημότερο των Η.Π.Α., υποστηρίζει στις διαφημίσεις του πως προσφέρει το «Σπουδαιότερο Σόου της Γης». Ιδρύθηκε το 1884 και ήταν το θέμα της γνωστής επικής ταινίας του Cecil B. DeMille “The Greatest Show On Earth” (1952).

Όμως εδώ και δεκαετίες ακτιβιστές το έχουν ονομάσει «Το πιο Φρικιαστικό Σόου της Γης», με συνεχείς αποκαλύψεις βασανισμών ζώων από τη δεκαετία του 1980. Αν και το τσίρκο υποστηρίζει ότι οι πρακτικές του ήταν και είναι νόμιμες και οι προθέσεις του ευγενείς, αναγκάστηκε να δωρίσει 20.000 δολάρια σε οργανώσεις προστασίας ελεφάντων για υπόθεση θανάτου τρίχρονης ελεφαντίνας το 1998.

Το 2003 ο Τομ Ράιντερ, υπάλληλος του τσίρκου που είχε ζήσει από πρώτο χέρι τους βασανισμούς ζώων, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τις βίαιες πρακτικές του ‘Ringling Brothers’. Παρέδωσε στοιχεία και αποδείξεις σε ακτιβιστικές οργανώσεις και μήνυσε το τσίρκο. Η δίκη, που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες στην Αμερική -σε συνδυασμό με το σοκαριστικό βίντεο της PETA- ξανάνοιξε τη συζήτηση για τα τσίρκο με ζώα. Η απόφαση της δίκης αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Αύγουστο.

elephantjpeg-400x323

Παρ’ όλα αυτά (και παρ’ ό,τι την περίοδο 2005-2008 έχουν βεβαιωθεί από τις αρμόδιες αμερικάνικες υπηρεσίες 24 παραβάσεις στα παρασκήνια του τσίρκο) το «Σπουδαιότερο Σόου της Γης» συνεχίζει ακάθεκτο.

Στις αρχές Ιουλίου τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας με ένα διαφημιστικό τρικ που από πολλούς χαρακτηρίστηκε μακάβριο: την ημέρα της τελετής για το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον στο Staples Center του Λος Άντζελες, το τσίρκο έβγαλε στους δρόμους τους ελέφαντές του υποστηρίζοντας (ψευδώς) ότι θα λάμβαναν μέρος στην τελετή επειδή ο Μάικλ Τζάκσον ήταν φιλόζωος (αυτός ήταν, το τσίρκο όχι!). Στην πραγματικότητα επρόκειτο για διαφήμιση των παραστάσεων που θα ξεκινούσαν την επόμενη μέρα στον ίδιο χώρο, στο Staples Center.

Εν αναμονή του αποτελέσματος της δίκης και εξαιτίας του νέου βίντεο κακοποίησης που έδωσε η PETA στη δημοσιότητα, ένα τεράστιο κύμα οργής έχει εμφανιστεί στην αμερικανική κοινωνία και κυρίως στις πόλεις που εμφανίζεται αυτό το μήνα το τσίρκο. Έξω από τους χώρους παραστάσεων συγκεντρώνονται ειρηνικοί διαδηλωτές που μοιράζουν φυλλάδια και προσπαθούν να πείσουν (συχνά με επιτυχία) τους θεατές να μην  παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του τσίρκου που αποκαλούν «Γκουαντανάμο των Ζώων». Από την περασμένη εβδομάδα οι ακτιβιστές κουβαλούν τηλεοράσεις έξω απ’ το τσίρκο και προβάλλουν το πρόσφατο βίντεο κακοποίησης.

alg_circus_protest

Την ώρα που αυτά συμβαίνουν στην Αμερική, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη, ιστορική ευκαιρία. Οι καμπάνιες οργανώσεων καθώς και ο μεγάλος αγώνας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με τίτλο «Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα» έχουν αφυπνίσει τις συνειδήσεις πολιτών (30.000 υπογραφές στο www.arcturos.wordpress.com), των Μ.Μ.Ε., Δημάρχων, Βουλευτών αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το τελευταίο έχει δηλώσει πως μέσα στο καλοκαίρι θα προωθήσει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα μας σε τσίρκο με ζώα.

Τα γεγονότα στην Αμερική δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: τα τσίρκο με ζώα πρέπει να απαγορευτούν παγκοσμίως. Ας αρχίσουμε από τη χώρα μας. Περιμένουμε το νομοσχέδιο.

.

This entry was posted in Ελλάδα: χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα. Bookmark the permalink.

3 Responses to Τσίρκο με ζώα στην Αμερική

  1. Ο/Η Βίκυ λέει:

    Είναι πραγματικά απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμα τσίρκο με ζώα. Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι ουσιαστικό.

    Να αφήσουν τα ζώα στην ησυχία τους και οι υπόλοιποι (εργαζόμενοι στο τσίρκο) θα είναι πάντα καλοδεχούμενοι να μας δείξουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους.

    Πάντως για το συγκεκριμένο τσίρκο των Ringling Brothers υπάρχει μια σελίδα, που επίσης μαζεύει υπογραφές εναντίον του για την κακομεταχείρηση των ζώων του.

    Η σελίδα είναι : http://www.thepetitionsite.com/takeaction/679393105

    Έχουν μαζευτεί ήδη χιλιάδες υπογραφές.

    Ελπίζω να πιάσουν τόπο.
    Όπως και η δική σας προσπάθεια, παιδιά.
    Να’ στε καλά.

  2. Παράθεμα: Ανώνυμος

  3. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΦΛΙΔΟΥ λέει:

    EIMAI H MAΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 8 ΧΡΟΝΩΝ. ΣΗΜΕΡΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ [ ΒΕΡΟΙΑΣ ] . ΜΕΤΑ Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΖΩΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΑ, ΜΕ ΕΒΑΛΕ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΘΗΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΟΛΟ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΩ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΩΣΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΚΕΙΝΟΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ , ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ . ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ.

    ΜΑΡΙΑ, 8 ΧΡΟΝΩΝ

Σχολιάστε