Εκδηλώσεις για το ΒΙΟτοπο στα ιδρύματα «Φιλήμων» και «Αλκυωνίς»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ειδικές εκδηλώσεις παρουσίασης του προγράμματος «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» πραγματοποιήθηκαν στις 15 και 17 Νοεμβρίου στην ευρύτερη κοινότητα των Ιδρυμάτων «Φιλήμων» και «Αλκυωνίς» στην Αθήνα και στο Καπανδρίτι, αντίστοιχα. Στις εκδηλώσεις, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι δράσεις του προγράμματος και ακολούθησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τους βιοτόπους και τα οικοσυστήματα, την αξία της βιοποικιλότητας, την Οικολογία σαν επιστήμη αλλά και κοινωνική δράση και την αξιοποίηση της χλωρίδας από τον άνθρωπο για πολλαπλούς σκοπούς με έμφαση τη χρήση των αρωματικών φυτών.

Στην εκδήλωση του Χριστιανικού Κέντρου Επανένταξης «Φιλήμων» ο ΒΙΟτοπος που εγκαταστάθηκε στις εγκαταστάσεις του στη Θήβα συμπεριλαμβάνει δένδρα που επιβραδύνουν τη φωτιά και η συζήτηση αφορούσε κυρίως την αξία των μεσογειακών οικοσυστημάτων και το ρόλο της φωτιάς στην εξέλιξή τους αλλά και της καταστροφής τους μετά από τις εσφαλμένες διαχειριστικές πρακτικές που εφαρμόζει ο άνθρωπος.

Στο Οικοτροφείο «Αλκυονίς» (Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού) ο ΒΙΟτοπος που εγκαταστάθηκε στις εγκαταστάσεις του στο Καπανδρίτι συμπεριλαμβάνει αρωματικά φυτά, γι’ αυτό και εκ των πραγμάτων η συζήτηση αφορούσε τη σημασία των αρωματικών φυτών για τον άνθρωπο, την υγεία, τη διατροφή, την καθημερινότητα και ευζωία του, ενώ τα μέλη του ιδρύματος παρουσίασαν από την πλευρά τους την δημιουργία αρωματικών σαπουνιών με αρώματα από το ΒΙΟτοπό τους, τη φύση που δημιουργήσαμε στην αυλή τους.

Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη και τα μέλη των ιδρυμάτων για τη συνεργασία και την οργάνωση των εκδηλώσεων καθώς και τα μέλη της εθελοντικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ τα οποία διέθεσαν ενέργεια και προσωπικό χρόνο για την συμμετοχή τους.

Το τριετές πρόγραμμα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας», το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, έχει μπει στην τρίτη και τελευταία Σχολική χρονιά του.

Κατά τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δράσεις στους υπόλοιπους χώρους, αλλά να γίνουν και δράσεις προβολής του προγράμματος και διάχυσης των μηνυμάτων και επίτευξης των στόχων του:

  • Να μεταδώσει το μήνυμα της προστασίας της βιοποικιλότητας.
  • Να συνειδητοποιήσουν οι συμμετέχοντες τη σηµασία της χλωρίδας και της πανίδας για την ανθρώπινη ζωή.
  • Να ενθαρρύνει τη συµµετοχή σε δηµιουργικές και οµαδικές δραστηριότητες.
  • Να µεταµορφωθούν τα ιδρύματα σε όµορφους αισθητικά χώρους.

Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βιωματικής εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους, μέσω της δημιουργίας πρότυπων Βοτανικών Κήπων. Περισσότερες πληροφορίες, όλα τα νέα και την εξέλιξη του προγράμματος μπορεί κανείς να δει και να παρακολουθεί μέσα από το blog του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη διεύθυνση http://bit.ly/BIOtopos ενώ στη σελίδα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» (https://www.facebook.com/BIOtopos) στο Facebook υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τακτική ενημέρωση.

This entry was posted in ΒΙΟτοπος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s