Οι γύπες της Ευρώπης απειλούνται με αφανισμό

Την πανευρωπαϊκή απαγόρευση της κτηνιατρικής χρήσης του Diclofenac (Δικλοφενάκη) ζητούν οι περιβαλλοντικοί φορείς ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και WWF Ελλάς με επιστολή τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι φορείς επισημαίνουν ότι απαιτείται προστασία των γυπών από την έκθεση στο επικίνδυνο αυτό φάρμακο,  καλώντας την ελληνική πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση.

Το Diclofenac, που έχει ευρεία χρήση σε ανθρώπινα φάρμακα ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες, είναι εξαιρετικά τοξικό για τα πτωματοφάγα αρπακτικά που τρέφονται με νεκρά ζώα στα οποία είχε χορηγηθεί. Η κτηνιατρική χρήση του Diclofenac ευθύνεται για τη μείωση κατά 99% των γυπών στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ μέσα σε μία μόνο δεκαετία. Η μείωση αυτή είχε δυσμενείς συνέπειες και στη δημόσια υγεία καθώς η συσσώρευση νεκρών ζώων οδήγησε σε αύξηση των αδέσποτων σκύλων και διάδοση μεταδοτικών ασθενειών όπως η λύσσα. Οι χώρες αυτές μετά την εξολόθρευση των εμβληματικών αυτών ειδών από το Diclofenac απαγόρευσαν την κτηνιατρική χρήση του.

Επανάληψη αυτής της οικολογικής καταστροφής απειλεί την Ευρώπη. Παρόλο που υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές ουσίες αντί του Diclofenac, η κτηνιατρική του χρήση επιτρέπεται στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου ζει και το 80% των γυπών της Ευρώπης.

Στον αντίποδα αυτών των εγκρίσεων έχει ήδη ξεκινήσει και εκστρατεία συλλογής υπογραφών που ζητά την απαγόρευση της κτηνιατρικής χρήσης του Diclofenac στην ΕΕ[1].

Η Ελλάδα φιλοξενεί και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης που όμως βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης. Ο Γυπαετός, ο Ασπροπάρης, και οι πληθυσμοί του Όρνιου της ηπειρωτικής χώρας κατατάσσονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως «Κρισίμως Κινδυνεύοντα», ενώ ο Μαυρόγυπας αναφέρεται ως «Κινδυνεύον».

Οι περιβαλλοντικοί φορείς, οι οποίοι έχουν συστήσει και Εθνική Ομάδα Ενάντια στα Δηλητήρια[2] ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανάκληση της άδειας κτηνιατρικής χρήσης σε Ιταλία και Ισπανία που βασίστηκε σε ελλιπή αξιολόγηση κινδύνου, προτού να είναι πολύ αργά.

Το κείμενο της επιστολής είναι διαθέσιμο εδώ


[2] Η Εθνική Ομάδα Ενάντια στα Δηλητήρια είναι μία ομάδας εργασίας με σκοπό τον σχεδιασμό και συντονισμό θεσμικών αλλαγών και προτάσεων για την αντιμετώπιση των θανατώσεων της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα, καθώς και την ανάδειξη του προβλήματος πανελλαδικά και τοπικά.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s