Διανομή κουταβιών στο νομό Φθιώτιδας

SAM_0443

Την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, 2013 , ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επισκέφθηκε τον νομό Φθιώτιδας, με σκοπό την διανομή κουταβιών, Ελληνικών Ποιμενικών, για την φύλαξη κοπαδιών της περιοχής. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, εδώ και 20 χρόνια, ασχολείται συστηματικά με την αναπαραγωγή και επαναδιάδοση της φυλής του Ελληνικού Ποιμενικού, έχοντας δώσει πάνω από 500 κουτάβια σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών της χώρας μας.

Στον νομό Φθιώτιδας παρατηρείται έντονα η παρουσία λύκου, που ελλείψει άλλων πηγών τροφής, όπως ελάφια και άλλα θηράματα, μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Πρόσφατα μάλιστα κτηνοτρόφοι της περιοχής έκαναν λόγο και για επανεμφάνιση αρκούδας, στην περιοχή της Οίτης.

12 κουτάβια, Ελληνικά Ποιμενικά διατέθηκαν σε κτηνοτρόφους, στο Ζηλευτό, στη Σπερχειάδα, στο Καινούργιο, στην Ηράκλεια, στο Ελευθεροχώρι, στο Αργυροχώρι, στη Γραμμένη, στον Τρίλοφο, και την Καστανιά Υπάτης. Τα κουτάβια, ηλικίας 2 μηνών, παραχωρήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος LIFE For Open Forest, που πραγματοποιείται στον Νομό. Στην παράδοση των κουταβιών παρευρέθηκε ο πρόεδρος κτηνοτρόφων νομού Φθιώτιδας, κος Ασπρουλάκης Αθανάσιος.

This entry was posted in Ελληνικός Ποιμενικός. Bookmark the permalink.

7 Responses to Διανομή κουταβιών στο νομό Φθιώτιδας

 1. Ο/Η Despina P λέει:

  τί γίνονται άραγε τα κουτάβια που χαρίζονται στους κτηνοτρόφους? γιατί είναι γνωστό πως δεν αγαπούν και ιδιαίτερα τα σκυλιά οι βοσκοί, ενώ έχουν τις περισσότερες φορές ελλειπή σίτιση και φροντίδα…αλήθεια παρακολουθεί ο Αρκτούρος την εξέλιξη των κουταβιών που χαρίζει και σε ποιούς τα χαρίζει???

  • Ο/Η arcturos λέει:

   Η ευζωία και η καλή υγεία των σκύλων που διατίθενται σε κτηνοτρόφους είναι πολύ σημαντικές αρχές για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ!
   Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, δέχεται καθημερινά πλήθος τηλεφωνικών αιτημάτων για την απόκτηση Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου, τόσο από ιδιώτες όσο και από κτηνοτρόφους. Η διαδικασία επιλογής μεταξύ των αιτούντων, είναι πολύ αυστηρή και περιλαμβάνει τηλεφωνική επικοινωνία και συνέντευξη, επιτόπιες επισκέψεις στα μαντριά και τους στάβλους των υποψήφιων αναδόχων, τακτικό έλεγχο των εγκαταστάσεων, έλεγχο της υγείας και ευζωίας των υπόλοιπων σκυλιών -αν υπάρχουν, και άμεση επικοινωνία με τον κτηνοτρόφο. Τη συνέχεια κει εφόσον οι κτηνοτρόφοι δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και προτάσεις για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν και τελικά οργανώνεται νέος έλεγχος, ή απλώς απορρίπτονται από το πρόγραμμα. Σε άλλες περιπτώσεις και εάν οι κτηνοτρόφοι κρίνονται ακατάλληλοι απορρίπτονται διαπαντός.
   Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και ένα οργανωμένο πρωτόκολλο καθώς και ‘ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟΥ’ την οποία υπογράφει ο κάθε ανάδοχος, κατά την παραλαβή του κουταβιού. Σε περίπτωση καταπάτησης των όρων της σύμβασης ή κακοποίησης του σκύλου, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δικαιούται να επέμβει νομίμως και ακόμη και να κατασχέσει τον σκύλο.
   Σαφώς και απαγορεύεται ρητά στους κτηνοτρόφους του προγράμματος, να προβούν σε πώληση των κουταβιών που προκύπτουν από τις γέννες τους. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια, ιδιώτες εκτροφείς που θέλουν να εξασφαλίσουν κύρος και «πελατεία» να δηλώνουν ψευδώς συσχέτιση με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

   • Ο/Η Despina P λέει:

    με ικανοποιεί η απάντησή σας. άρα ο Αρκτούρος παρακολουθεί την πορεία και ευζωία των ζώων που χαρίζει εφ’ όρου ζωής και από κοντά?

   • Ο/Η arcturos λέει:

    Ναι, αλλά στο μέγεθος του εφικτού. Γίνονται και απροειδοποίητοι έλεγχοι.

 2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ…ΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΩΣΑΤΕ ΤΟΝ Ε.Π. ΚΑΙ ΣΩΣΑΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΕΚΕΔΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ…ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

 3. Ο/Η Θώδη Αρετη λέει:

  Μπορούμε να πάρουμε και για φύλακα σπιτιού?

  • Ο/Η arcturos λέει:

   Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κτηνοτρόφους και έχει ως στόχο την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου από άγρια ζώα. Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s