Το 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου γέμισε με δέντρα επιβράδυνσης της φωτιάς

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας», το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, ολοκλήρωσε τη δημιουργία και του τέταρτου θεματικού κήπου στο 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου.

Ο χώρος 100 τ.μ., στον οποίο δημιουργήθηκε ο κήπος με τα «Δέντρα επιβράδυνσης της Φωτιάς», λίγους μήνες πριν καλύπτονταν εξολοκλήρου από τσιμέντο και πλάκες. Το 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου με τη συμβολή του Δήμου έσπασε το τσιμέντο, ενώ ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το συνεργείο του ανέλαβαν να βελτιώσουν το έδαφος που αποκαλύφθηκε. Περίπου 30 παιδιά, που συμμετέχουν και στην  περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου, θέλησαν να συμβάλουν στο πρασίνισμα της αυλής τους. Πλέον η φυσιολογία του σχολείου έχει αλλάξει και μαζί του και η καθημερινότητα των παιδιών, καθότι έχουν πλέον υιοθετήσει και δεσμευτεί για τη φροντίδα των φυτών του κήπου!

Ο θεματικός κήπος «Δέντρα επιβράδυνσης της Φωτιάς» φιλοξενεί είδη, όπως κουτσουπιά, πλάτανο και σκλήθρο, τα οποία καίγονται λιγότερο και βραδύτερα, χάρη στον παχύ φλοιό τους ή/και στη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε υγρασία, επιβιώνοντας έτσι στο πέρασμα μιας φωτιάς. Μέσα από τη δράση αυτή οι μαθητές θα ενημερωθούν εν γένει για τους διάφορους μηχανισμούς που έχει αναπτύξει η φύση προκειμένου να ανακάμπτει γρήγορα ύστερα από μία πυρκαγιά και θα ενημερώσει για την αξία των δασών και τις δυσμενείς συνέπειες των πυρκαγιών, τόσο για την άγριο ζωή και τους βιοτόπους όσο και για τον άνθρωπο.

Η ομάδα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μαζί με τους συνεργάτες της εικαστικής παρέμβασης θα αναλάβουν τώρα δράση, προκειμένου μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις και βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη στάσεων, συμπεριφορών και δεξιοτήτων, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της διασφάλισης ποιότητας για τη ζωή μας.

Ακόμη ένα σχολείο αναμένεται να αποκτήσει έναν από τους θεματικούς κήπους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Επόμενή μας στάση είναι το 50ο Γυμνάσιο Αθηνών!

This entry was posted in ΒΙΟτοπος and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Το 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου γέμισε με δέντρα επιβράδυνσης της φωτιάς

  1. Παράθεμα: Το 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου γέμισε με δέντρα επιβράδυνσης της φωτιάς | Ο κήπος της αειφορίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s