Ξεκίνησε η δημιουργία κήπων

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μπήκε η άνοιξη και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ξεκίνησε τη δημιουργία κήπων στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας», που υλοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ. Το πρόγραμμα εγκαινίασε το Γυμνάσιο της Μαγούλας, με το θεματικό κήπο «Δέντρα επιβράδυνσης της φωτιάς», έκτασης 100 τμ. Τριάντα περίπου μαθητές βοήθησαν σκάβοντας λάκκους και φυτεύοντας ακατάπαυστα για 2 ώρες, ενώ στο τέλος υιοθέτησαν φυτά, αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη της συνεχούς φροντίδας τους. Η ομάδα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μαζί με τους συνεργάτες της εικαστικής παρέμβασης θα αναλάβουν τώρα δράση, προκειμένου μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις και βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη στάσεων, συμπεριφορών και δεξιοτήτων, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της διασφάλισης ποιότητας για τη ζωή μας.

Ο θεματικός κήπος «Δέντρα επιβράδυνσης της Φωτιάς» φιλοξενεί είδη, όπως κουτσουπιά, πλάτανο και σκλήθρο, τα οποία καίγονται λιγότερο και βραδύτερα, χάρη στον παχύ φλοιό τους ή/και στη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε υγρασία, επιβιώνοντας έτσι στο πέρασμα μιας φωτιάς. Μέσα από τη δράση αυτή οι μαθητές θα ενημερωθούν εν γένει για τους διάφορους μηχανισμούς που έχει αναπτύξει η φύση προκειμένου να ανακάμπτει γρήγορα ύστερα από μία πυρκαγιά και θα ενημερώσει για την αξία των δασών και τις δυσμενείς συνέπειες των πυρκαγιών, τόσο για την άγριο ζωή και τους βιοτόπους όσο και για τον άνθρωπο.

Ακόμη τέσσερα σχολεία αναμένεται να αποκτήσουν έναν από τους θεματικούς κήπους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μέχρι και τα τέλη Μαΐου. Επόμενή μας στάση είναι το 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου.

Όλο αυτό το διάστημα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία και με πληθώρα Ιδρυμάτων για Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, δηλαδή ομάδες ανθρώπων που λόγω φυσιολογικών ιδιαιτεροτήτων, αλλά και οικονομικών, οικογενειακών, φυλετικών και γεωπολιτικών χαρακτηριστικών, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας και στη συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα, π.χ. ηλικιωμένοι, εθνικές μειονότητες, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, άνεργοι, ναρκωμανείς, άτομα με πνευματικές/ψυχικές διαταραχές κ.α.

Συνολικά, καταγράφηκαν συμμετοχές από 18 Ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες έγινε προεπιλογή και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιτόπια έρευνα. Με κριτήριο το υποβαθμισμένο φυσικό και αισθητικό περιβάλλον του χώρου του Ιδρύματος αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία, προέκυψε η καταληκτική λίστα των συμμετεχόντων Ιδρυμάτων.

Καταληκτική λίστα συμμετεχόντων Ιδρυμάτων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων

1. «Φιλήμων» Χριστιανικό Κέντρο Επανένταξης, Θήβα, «Δέντρα Επιβράδυνσης της ΦΩΤΙΑΣ», 100 τμ

2. Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η ΜΕΛΙΣΣΑ», Θεσσαλονίκη, «Δέντρα που προτιμούν το ΝΕΡΟ», 100 τμ

3. Άσπρες Πεταλούδες – Ίδρυμα κλειστής περίθαλψης αυξημένης φροντίδος βαριά νοητικά υστερούντων ατόμων (με δευτερογενείς ψυχιατρικές διαταραχές), Βόλος, «Δέντρα που προτιμούν το ΝΕΡΟ», 100 τμ

4. Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Φλώρινας-ΚΕΚΥΚΑμεΑ, Φλώρινα, «Βιότοπος της ΑΡΚΟΥΔΑΣ», 100τμ

5. Οικοτροφείο «Αλκυονίς», Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, Καπανδρίτι Αττικής, «Αρωματικά Φυτά και Βότανα», 100 τμ

This entry was posted in ΒΙΟτοπος. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ξεκίνησε η δημιουργία κήπων

  1. Ο/Η Elsa Vasileiadou λέει:

    kalhspera, egw, ws ethelontria, endiaferomai na symmetexw sth dhmioyrgia khpwn. an yparxoyn theseis tha xarw na epikoinwnhsw ksana mazi sas

    ________________________________

  2. Παράθεμα: Θεματικός κήπος «Δέντρα επιβράδυνσης της φωτιάς» στο Γυμνάσιο Μαγούλας | Ο κήπος της αειφορίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s