Οι προτάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς

Αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.pdf

Συνάντηση με θέμα τη διαχείριση συμβάντων προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27 Ιουλίου, στην Καστοριά έπειτα από πρωτοβουλία και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, της Ειδικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δασαρχείων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την προσέγγιση των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και οι θέσεις και οι προτάσεις φορέων και πολιτών για την αντιμετώπισή τους.

Από την πλευρά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ εκφράστηκε για άλλη μία φορά η ανάγκη μιας συνολικής αντιμετώπισης της διαχείρισης του πληθυσμού της αρκούδας στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης στρατηγικής η οποία θα εκφράζεται μέσα από την ανανέωση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αρκούδα στην Ελλάδα. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατέθεσαν ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης των περιστατικών με συγκεκριμένες προτάσεις για λήψη μέτρων πρόληψης και τεχνητών μέτρων απώθησης αρκούδων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες από αντίστοιχες προσπάθειες σε Ευρώπη και Αμερική αλλά και το υπάρχον οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, θεωρούμε ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις προσεγγίσεις αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα κατά προτεραιότητα:

  • Λήψη των παρακάτω διαχειριστικών μέτρων: 1) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της υπαίθρου, 2) Λήψη προληπτικών μέτρων που αφορούν στη διαχείριση των ανθρωπογενών πηγών τροφής και στη διαχείριση του βιοτόπου μέσα και γύρω από ανθρώπινους οικισμούς, 3) Λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης περιουσίας και ειδικότερα στην προστασία του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, 4) Λήψη τεχνητών μέτρων απώθησης προβληματικών αρκούδων.
  • Άμεση επικαιροποίηση και επικύρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καφέ αρκούδα.
  • Δημιουργία Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής και Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα.
  • Επιστημονική παρακολούθηση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η δέσμευση των στελεχών της Ειδικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ για την άμεση θεσμοθέτηση ενός πρωτοκόλλου αντιμετώπισης των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων, το οποίο θα αποτελέσει το θέμα της επόμενης ειδικής συνάντησης εργασίας που θα γίνει το Σεπτέμβριο.

This entry was posted in Αρκούδα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s