Τροχαίο με θύμα βίδρα στην Καστοριά

Μία… αρνητική πρωτιά κατέγραψε τη Δευτέρα 2 Ιουλίου η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όταν κλήθηκε να παραλάβει για πρώτη φορά στα χρόνια λειτουργίας της μία νεκρή από τροχαίο ατύχημα βίδρα!

Το άτυχο ζώο βρέθηκε σε παρόχθιο δρόμο της λίμνης της Καστοριάς, μέσα στην πόλη. Όταν έφτασε στο σημείο του ατυχήματος η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης το ζώο ήταν ήδη νεκρό. Ο θάνατός του προήλθε από χτύπημα στο κεφάλι, πιθανότατα από διερχόμενο όχημα. Επρόκειτο για ενήλικη θηλυκή βίδρα που ζύγιζε 7 κιλά.

Η βίδρα στην Ελλάδα είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση (σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ανήκει στην κατηγορία «Κινδυνεύον»). Ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών αλλά και σε παράκτιες περιοχές. Η παρουσία της σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος.

Στην Ελλάδα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και καθώς πολλά ποτάμια στερεύουν και οι περισσότεροι μικροί υγρότοποι αποξηραίνονται, οι βίδρες μετακινούνται σε λιγότερο κατάλληλα ενδιαιτήματα, όπως παραθαλάσσιες περιοχές,

Η βίδρα είναι ένα ζώο το οποίο δεν έχει μελετηθεί ποτέ συστηματικά στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ πραγματοποιεί ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης της κατάστασης του πληθυσμού και των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος με τη χρήση υπέρυθρων καμερών.

————

Λίγα λόγια για τη βίδρα

Βίδρα (Lutra lutra)

Η ευρασιατική βίδρα έχει μήκος γύρω στα 1-1,3 μέτρα. Τα αρσενικά μπορεί να φτάσουν σε βάρος τα 11 κιλά ενώ το βάρος των θηλυκών ατόμων είναι συνήθως μικρότερο κατά 30%. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ευρασιατικής βίδρας είναι η μακριά, παχιά ουρά της.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγραφές για το είδος, θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς βίδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη συναντάμε σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και σε μερικά νησιά (Κέρκυρα, Λέσβο, Χίο και Εύβοια).

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωσή της είναι:

  • η καταστροφή και η υποβάθμιση των υγροτοπικών ενδιαιτημάτων της
  • η αποξήρανση των υγροτόπων
  • οι αρνητικές παρεμβάσεις στο υδρολογικό τους καθεστώς (υπεράντληση νερών, κλπ)
  • η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης (π.χ. εκχέρσωση των καλαμιώνων, κοπή δέντρων και θάμνων)
  • τα έργα ευθυγράμμισης ποταμών και ρεμάτων
  • η ρύπανση των νερών με τοξικούς και υπολειμματικούς ρύπους (από απόβλητα και εκπλύσεις γεωργικών καλλιεργειών).

Μέτρα διατήρησης που υπάρχουν: Η βίδρα έχει συμπεριληφθεί από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης στο Κόκκινο Βιβλίο ως είδος απειλούμενο με εξαφάνιση και είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προστατεύεται από την Οδηγία των Οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ, από τη Σύμβαση της Βέρνης, καθώς και από τη Σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Σε εθνικό επίπεδο, προστατεύεται και από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981.

Μέτρα διατήρησης που απαιτούνται: Για την αποτελεσματική προστασία του είδους είναι αναγκαία η διατήρηση της φυσικής παρόχθιας βλάστησης στα ποτάμια και στις λίμνες όπου ζει, καθώς και η εξασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των γειτονικών υποπληθυσμών μέσω φυσικών διαδρόμων. Εξίσου απαραίτητη είναι και η διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων στα υγροτοπικά οικοσυστήματα, καθώς επίσης και η διατήρηση των πληθυσμών των ψαριών που αποτελούν τη βασική τροφή της βίδρας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη βίδρα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη διεύθυνση http://www.arcturos.gr/el/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=7&Itemid=3

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s