Γίνε ενεργός πολίτης για το περιβάλλον. Ενημέρωσέ μας για τροχαία ατυχήματα με θύματα άγρια ζώα

O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συστήνει το Εθνικό Παρατηρητήριο Τροχαίων Ατυχημάτων (Άγριας) Πανίδας που σχεδίασε και λειτουργεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εταιρία κινητής επικοινωνίας Vodafone.

Στη διεύθυνση http://epatap.arcturos.gr μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για όλα τα τροχαία ατυχήματα με θύματα είδη της πανίδας, ανά την Ελλάδα. Περιστατικά ατυχημάτων μπορούν να καταχωρηθούν από τον καθένα. Το μοναδικό που χρειάζεται είναι η δημιουργία λογαριασμού στο σύστημα του Ε.ΠΑ.Τ.Α.Π. Η διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού είναι απλή και δωρεάν.

Μετά την εγγραφή του στο σύστημα, ο κάθε πολίτης μπορεί να καταχωρήσει μεταξύ άλλων δεδομένα σχετικά με το είδος του ζώου που σκοτώθηκε σε κάποιο τροχαίο ατύχημα και την τοποθεσία του ατυχήματος. Κάθε παρατηρητής έχει επίσης τη δυνατότητα να «ανεβάσει» και φωτογραφίες από το ατύχημα. Όλα τα στοιχεία που καταχωρούνται, επεξεργάζονται από την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και αφού εγκριθούν, δημοσιεύονται. Μόνο τα δημοσιευμένα στοιχεία απεικονίζονται στην αρχική σελίδα με τον χάρτη της Ελλάδας.

Η ιστοσελίδα τροφοδοτεί με επιστημονικά δεδομένα και την αντίστοιχη εθνική βάση δεδομένων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα τροχαία ατυχήματα με θύματα ήμερα και άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας.

Το Ε.ΠΑ.Τ.Α.Π. πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της, που υλοποιούν ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Vodafone από το 2008.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή του ζωτικού χώρου, καθώς και των προτύπων κίνησης του είδους μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone, και στη συλλογή πληροφοριών για τη γενετική ποικιλομορφία και την εκτίμηση του ελάχιστου μεγέθους του συγκεκριμένου πληθυσμού με τις δυνατότητες που δίνει η γενετική ανάλυση και ταυτοποίηση. Τα δεδομένα αυτά συμβάλλουν στην κατανόηση της βιολογίας του είδους στην Ελλάδα, καθώς και στην αξιολόγηση των επιπτώσεων στον τοπικό πληθυσμό από τη λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων.

Τι είναι το Εθνικό Παρατηρητήριο Τροχαίων Ατυχημάτων (Άγριας) Πανίδας;

Η παρούσα ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με στόχο τη συλλογή δεδομένων που αφορούν σε τροχαία ατυχήματα με θύματα ήμερα και άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας.

Τροχαία ατυχήματα με θύματα ήμερα και άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας καταγράφονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν σημαντική αιτία θνησιμότητας για κάποια είδη, σοβαρή απειλή για την επιβίωση άλλων, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών. Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη συχνότητα και ένταση των τροχαίων αυτών ατυχημάτων θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ασχολείται με τη μελέτη και προστασία της χερσαίας άγριας πανίδας και των οικοσυστημάτων τους στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια – η επιστημονική ομάδα της οργάνωσης είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα ο οποίος ασχολείται συστηματικά για περισσότερα από 20 χρόνια με τη μελέτη της βιολογίας και την προστασία της απειλούμενης καφέ αρκούδας και του λύκου στη χώρα μας. Ως ερευνητική ομάδα ενδιαφερόμαστε πρωτίστως να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των (άγριων) ζώων και πως αυτή σχετίζεται με θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Η καλύτερη κατανόηση αυτού του φαινομένου θα μας επιτρέψει, σε συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς να λάβουμε τα απαραίτητα διαχειριστικά μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία των διερχόμενων οδηγών και της άγριας πανίδας.

*Η σύνδεση λειτουργεί και μέσω του ιστότοπου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (www.arcturos.gr) από το link ΔΡΑΣΕΙΣ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ. Στην ίδια σελίδα υπάρχει και ένας πολύ ενδιαφέρον κατάλογος ειδών της άγριας πανίδας με φωτογραφίες και τα χαρακτηριστικά τους.

This entry was posted in Αρκούδα, Λύκος and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Γίνε ενεργός πολίτης για το περιβάλλον. Ενημέρωσέ μας για τροχαία ατυχήματα με θύματα άγρια ζώα

  1. Ο/Η Ελενα Βρεττού λέει:

    Αγαπητέ «Αρκτούρε»
    Στην περιοχή που κατοικώ, στην Ανάβυσσο Αττικής, έχουμε πάμπολλα περιστατικά με αλεπούδες, τόσο στην παραλιακή λεωφόρο , στο τμήμα από Βάρκιζα μέχρι Σούνιο, όσο και στην μεσόγεια οδό που ενώνει την Ανάβυσσο με τα Καλύβια και μάλιστα κυρίως εκεί πλέον. Ο δρόμος διασχίζει ακατοίκητες ή αραιοκατοικημένες περιοχές και δεν υπάρχει πραγματικα οδοφωτισμός.
    Δεν ξέρω αν ενδιαφέρεστε γιά τις αλεπούδες, αλλά επίσης θύματα «τροχαίων» είναι συχνά και οι κουκουβάγιες που κυνηγούν ποντίκια στους δρόμους και τυφλώνονατι από τα φώτα των αυτοκινήτων που πραγματικά διέρχονται με πολύ μεγάλες ταχύτητες γιά την περιοχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s