O DUKE, δεν είναι πια μαζί μας…

Το πρωί της Παρασκευής 18 Μαΐου, ο φροντιστής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που επιβλέπει τη συνολική εικόνα του Καταφυγίου της Αρκούδας παρατήρησε στον Duke αδιαθεσία καθώς ήταν πιο νωχελικός και χωρίς τη συνηθισμένη του όρεξη για φαγητό. Σε λίγο έδειχνε σχεδόν ανήμπορος να κινηθεί, οπότε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στον Αετό της Φλώρινας.

Κατέληξε σύντομα και χωρίς συμπτώματα ασθένειας ή εκδηλώσεις πόνου. Το κτηνιατρικό πόρισμα επιβεβαίωσε φυσικά αίτια καθώς ο Duke ήταν ήδη 23 ετών (ο μέσος όρος ζωής των αρκούδων είναι τα 25 έτη) και είχε επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, λόγω του ότι υπήρξε αρκούδα χορεύτρια στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μάλιστα, στο πίσω αριστερό του πόδι, έφερε σημάδι που προκλήθηκε από έγκαυμα την σκληρή εποχή της εκπαίδευσής του, με πυρωμένο σίδερο.

Η πρακτική της αρκούδας-χορεύτριας και η ανάγκη να σταματήσει ο εξευτελισμός και τα βασανιστήρια του μεγάλου θηλαστικού, ήταν ο βασικός λόγος ίδρυσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, πριν από 20 χρόνια. Σήμερα, δηλώνουμε πια υπερήφανα, ότι πρώτοι από όλες τις Βαλκανικές χώρες τα καταφέραμε στην Ελλάδα και δεν έχουμε αρκούδες χορεύτριες.

Η είδηση του θανάτου του Duke λύπησε πολύ όλους εμάς στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και ανακοινώνουμε την είδηση του θανάτου του στο κοινό καθώς ήταν από τις πιο αγαπημένες και φιλικές αρκούδες για τους επισκέπτες του Καταφυγίου της Καφέ Αρκούδας.

Ο «Duke» 

Ο Duke βρισκόταν στην κατοχή ιδιώτη στην κοινότητα Σαγιάδας του νομού Θεσπρωτίας. Ο ιδιοκτήτης του, κ. Μιχάλης Μπασιάκος, επειδή τον λυπήθηκε, τον αγόρασε σε ηλικία 3 ετών, έναντι 30.000 δραχμών από διερχόμενο αρκουδιάρη. Ο Duke ζούσε δεμένος στα δέντρα της αυλής του σπιτιού, γιατί κατέστρεφε τα πάντα σε ακτίνα ίση με το μήκος της αλυσίδας του. Ο ιδιοκτήτης τον παρέδωσε πρόθυμα στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στις 17 Μαΐου 1994, σε ηλικία 5 ετών πιστεύοντας ότι το μέλλον του Duke θα ήταν το καλύτερο δυνατό. Του έγιναν εμβόλια και αποπαρασιτισμός, καθώς και επανειλημμένες επεμβάσεις στα δόντια για σφραγίσματα αλλά και εμφυτεύματα. Ήταν παρατηρητικός, έξυπνος και ικανός να επαναλαμβάνει κάτι που γίνεται μπροστά του. Είναι η δεύτερη αρκούδα μετά την «Κούκλα» που χάρηκε τη ζωή του στο Καταφύγιο της Αρκούδας και είναι ο πρώτος που δημιούργησε δική του φωλιά σκάβοντας κάτω από τις ρίζες ανάμεσα στις οξιές και είχε την εμπειρία του χειμέριου ύπνου κάτω από απόλυτα φυσικές συνθήκες. Όσο ήταν αρκούδα χορεύτρια ονομαζόταν Μάρκος, Duke ονομάστηκε όταν ο «Αθλητικός Σύλλογος των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑΣ» τον «υιοθέτησε». Από το 1995  και μέχρι σήμερα ο Duke είναι η μασκότ του Συλλόγου.

This entry was posted in Αρκούδα. Bookmark the permalink.

3 Responses to O DUKE, δεν είναι πια μαζί μας…

  1. Ο/Η Stavros λέει:

    Καλο ταξιδι στον Duke!!! Και καλο κουραγιο στους ανθρωπους του Αρκτουρου που στεκοντε διπλα στις ψυχες αυτες για ολες τους τις στιγμες, ακομα και τις τελευταιες τους!

  2. Ο/Η ioannis λέει:

    έχω τη φωτογραφία του στο δωμάτιό μου. Να είστε καλά να προστατεύετε αυτα τα υπέροχα ζώα του δάσους. Τουλάχιστον με τη φροντίδα σας καταφερε να ζησει τα υπόλοιπα χρόνια χωρίς κινδύνους και ταλαιπωρίες από τον άνθρωπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s