Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ «ξεσπίτωσε» αρκούδα με νεογέννητο στο Τσοτύλι, Κοζάνης

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μια νεαρή θηλυκή αρκούδα με το μικρό της, φωλιάζουν από τα τέλη Απριλίου σε κατάφυτη, θαμνώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από κατοικημένο τμήμα του Τσοτυλίου Κοζάνης.

Πρόκειται για το ίδιο ζώο που και πέρυσι με δύο μικρά φώλιαζε στην ίδια περιοχή. Οι κάτοικοι εξοικειωμένοι με την αρκούδα, όσο και η αρκούδα μαζί τους τάιζαν αρκούδα και μικρό αφήνοντας ακόμη και αποφάγια κοντά στο «γιατάκι» της αρκούδας. Πλησίαζαν τα ζώα προκειμένου να τα φωτογραφίσουν και να τα βιντεοσκοπήσουν (βλέπε σχετικό video http://www.mpetskas.gr/2012/05/video.html), ενώ τα παιδάκια του οικισμού προσπαθούσαν να προσελκύσουν την προσοχή της αρκούδας, όπως θα έκαναν με κατοικίδιο ζωάκι!

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισκέφθηκε επανειλημμένα την περιοχή και συνέστησε την απομάκρυνση των κατοίκων από το σημείο παρουσίας της αρκούδας, καθώς η αρκούδα είναι ένα άγριο και απρόβλεπτο ζώο αλλά και τον καθαρισμό της θαμνώδους περιοχής προκειμένου να απομακρυνθεί το ζώο από την κατοικημένη περιοχή, με απόλυτα άμεσο, φυσικό, ανέξοδο και ακίνδυνο τρόπο τόσο για το ίδιο το ζώο όσο και για τους κατοίκους.

Με την αγαστή συνεργασία του Δασαρχείου Τσοτυλίου, του Δήμου Βοΐου, της ΚΟΜΑΘ και του τοπικού Κυνηγετικού Συλλόγου, χθες, 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της περιοχής από τη βλάστηση του υπο-ορόφου ώστε η αρκούδα να μην μπορεί να φωλιάσει στο σημείο αυτό.

Ο δασικός καθαρισμός αποτελεί την πρώτη από μια σειρά απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να αποφευχθεί η επαναπροσέγγιση της αρκούδας με το μικρό. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνιστά καθαρισμό και γειτονικού δασυλλίου που χρησιμοποίησε η αρκούδα πριν από ένα χρόνο, συνεχή παρακολούθηση της περιοχής από τους τοπικούς φορείς, συχνή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων, ενημέρωση των κατοίκων για καθημερινές πρακτικές που δεν προσελκύουν την αρκούδα και βέβαια εφαρμογή προληπτικών μέτρων και μεθόδων για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου όπως είναι η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και η παρουσία καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών στα κοπάδια.

Το περιστατικό είναι ένα από τα συχνά περιστατικά προσέγγισης αρκούδων με μικρά σε κατοικημένους οικισμούς κατά τις περιόδους άνοιξης και καλοκαιριού. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εδώ και χρόνια ζητά τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το- πικών φορέων αλλά και των αρμόδιων Υπουργείων για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων αποφυγής ζημιών από αρκούδα αλλά και προσέγγισης κατοικημένων οικισμών καθώς και για την καλύτερη δυνατή αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων (βλέπε συνημμένο).

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία για το κοινό στο: 6944514288 και 6957834668 με στόχο την παροχή συμβουλών αλλά και την επιτόπια επίσκεψη περιοχών με προβλήματα συμβίωσης αρκούδας και ανθρώπου.

This entry was posted in Αρκούδα. Bookmark the permalink.

1 Response to Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ «ξεσπίτωσε» αρκούδα με νεογέννητο στο Τσοτύλι, Κοζάνης

  1. Ο/Η Ελενα Βρεττού λέει:

    Καλημέρα,
    Δεν υπάρχει τρόπος άμεσης μετακίνησης της αρκουδο-οικογένειας ώστε να μην κινδυνεύει από την φιλοζωϊα των περιοίκων; Οσο ξέρω και με τις αλεπούδες που τις ταϊζω στις δύσκολες εποχές, «κρύβω σε διάφορα μέρη, μακρυά από το σπίτι το φαγητό ώστε να το «βρίσκουν» μόνες τους και να συνεχίζουν να με φοβούνται. Δεν μπορείτε τουλάχιστον να τους συστήσετε κάτι παρόμοιο? Θα είναι κρίμα να συμβεί ένα οδυνηρό περιστατικό από «φιλοζωϊα»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s