Παγκοσμίως απειλούμενος γύπας δηλητηριάστηκε στα Μετέωρα

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δηλητηριασμένος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πιο απειλούμενος στην Ευρώπη και την Ελλάδα γύπας, ο Ασπροπάρης, στην προστατευόμενη περιοχή Αντιχασίων Όρων – Μετεώρων του δικτύου Natura 2000. Ο Ασπροπάρης κατάφερε να επιβιώσει, όμως το ταίρι του έχει εξαφανιστεί από τη φωλιά τους από τη μέρα του περιστατικού δηλητηρίασης, γεγονός που καταδεικνύει στους ειδικούς ότι πιθανόν έχει και αυτό δηλητηριαστεί και είναι ίσως νεκρό.

Ο Ασπροπάρης βρέθηκε δίπλα σ’ ένα δηλητηριασμένο σκύλο, σε περιοχή όπου πριν δύο εβδομάδες είχαν βρεθεί δηλητηριασμένες αλεπούδες. Σώθηκε χάρη στην έγκαιρη και φιλότιμη αντίδραση κτηνοτρόφου που βρήκε και μετέφερε τον γύπα στα Τρίκαλα, σε κτηνίατρο του  δικτύου που συνεργάζεται με την Ομάδα Διάσωσης και Περίθαλψης Άγριων Ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν τοξικολογικές εξετάσεις, ενώ οι έρευνες για πιθανά άλλα δηλητηριασμένα ζώα στην περιοχή συνεχίζονται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Αρκτούρο και το Δασαρχείο Καλαμπάκας. Αυτή τη στιγμή ο δηλητηριασμένος Ασπροπάρης βρίσκεται υπό την φροντίδα του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνει έως ότου απελευθερωθεί και πάλι στα Αντιχάσια Όρη την ερχόμενη Κυριακή.

Η περίπτωση αυτή, αποτελεί το δεύτερο σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης μέσα σε δύο μόλις μήνες. Τον Φεβρουάριο οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις κατήγγειλαν ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά μαζικής δηλητηρίασης των τελευταίων ετών που είχε ως αποτέλεσμα τη θανάτωση έξι προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών στην προστατευόμενη περιοχή των Στενών του Νέστου. Ο δράστης δεν έχει ακόμη βρεθεί από το αρμόδιο Δασαρχείο Σταυρούπολης, ενώ έχει ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η παρέμβασή της.

Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, η χώρα μας φιλοξενεί 30-50 ζευγάρια Ασπροπάρη [1]. Ωστόσο, καθώς ο πληθυσμός του είδους μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, εκτιμάται ότι σήμερα τα αναπαραγόμενα ζευγάρια είναι πιθανόν λιγότερα. Ο πληθυσμός του είδους έχει υποστεί δραματική μείωση από τη δεκαετία του ‘80, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Το περιστατικό δηλητηρίασης αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την επιβίωση του είδους στη χώρα μας και παίρνει διεθνείς διαστάσεις καθώς ακυρώνει τις χρόνιες προσπάθειες της Ε.Ε. και γειτονικών στην Ελλάδα χωρών για την προστασία του είδους [2].

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αν και παράνομη, αποτελεί δυστυχώς συνήθη πρακτική για την ελληνική ύπαιθρο και η οποία έχει ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Σκοπός της δηλητηρίασης είναι η εξόντωση ζώων που θεωρούνται λανθασμένα ως επιβλαβή όπως ο λύκος και η αλεπού, καθώς και της αρκούδας ή αδέσποτων ζώων που ενίοτε προκαλούν ζημιές σε παραγωγούς (κτηνοτρόφους, αγρότες). Η χρήση δολωμάτων συμβαίνει και από παράνομους κυνηγούς για τον έλεγχο των θηρευτών των θηρεύσιμων ειδών, π.χ. έλεγχο αλεπούδων που τρέφονται μεταξύ άλλων και με λαγούς, πέρδικες κ.ά. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, σπάνια και απειλούμενα ζώα, αλλά και κυνηγετικοί και ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι πέφτουν θύματα της παράνομης αυτής πρακτικής, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται ως «παράπλευρες απώλειες».

Η σιωπηλή εξαφάνιση του φυσικού πλούτου της Ελλάδας κάνει αυτό που κάποτε ήταν κοινή ομορφιά  στον ουρανό της υπαίθρου, την άφιξη πολυάριθμων Ασπροπάρηδων την άνοιξη, σπάνιο και μακρινό φαινόμενο. Προκειμένου ο εμβληματικός Ασπροπάρης να συνεχίσει να αποτελεί φυσική κληρονομιά και για επόμενες γενιές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το περιστατικό αυτό φέρνει για άλλη μία φορά τη χώρα μας σε δυσμενή θέση διεθνώς, ότι οι δράστες θα πρέπει να έρθουν προ των ευθυνών τους και οι αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν με άμεσα και στοχευμένα μέτρα τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο.

————————————————————————————-

[1] Στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) μπορείτε να βρείτε στοιχεία για τον παγκοσμίως απειλούμενο Ασπροπάρη http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/106003371/0.

 [2] Σήμερα, για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση αυτού του ιδιαίτερου κοινωνικο-περιβαλλοντικού προβλήματος υλοποιούνται στην Ελλάδα Προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

  • Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μαζί με τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία  (BSPB), το WWF Ελλάς και τη Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία (RSPB), υλοποιούν κατά την περίοδο 2011-2016 το Πρόγραμμα LIFE+ Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη Neophron percnopterus στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» (LIFE10 NAT/BG/000152).
  • Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί στην περιοχή των Τρικάλων το Πρόγραμμα LIFE+ Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με συντονιστή την ισπανική οργάνωση Gypaetus Foundation και σε συνεργασία με τις πορτογαλικές οργανώσεις Quercus- Εθνική Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και Κέντρο Μελέτης Ορνιθοπανίδας Ιβηρικής (CEAI) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Σημαντικές δράσεις του προγράμματος είναι η δικτύωση και δραστηριοποίηση ενάντια στη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων ειδικών ομάδων αναφοράς όπως οι κυνηγοί, οι κτηνοτρόφοι και οι Δήμοι της περιοχής.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s