Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Συνέντευξη τύπου με θέμα τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε μεσογειακές πιλοτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» παρέθεσε το πρωί της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2012, στην Καλαμπάκα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής. Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, κ. Δημήτρης Σακελλαρίου δήλωσε συμμέτοχος και με μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα καθώς και ότι «ο Δήμος Καλαμπάκας που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, θα αποτελεί αρωγό και συνεργάτη του προγράμματος».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Ζαρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Κουφοχρήστος και Ντ. Καρακώστας, εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ/Ειδική Γραμματεία Δασών, κ.κ. Π. Δρούγας και Ε. Γιακουμή, από τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, κ. Μ. Σκάκας, Δ. Δρίζας, από τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας οι υπεύθυνοι θήρας κ. Δ. Καλόγηρος και  κ. Σ. Μουζιούρας και από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Περιφέρειας Κρήτης.

Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και ΜΜΕ.

Στο κοινό συστήθηκε η  Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος που συνεδρίασε για πρώτη φορά προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των δράσεων αλλά και των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Η Εθνική Επιτροπή θα συμβάλλει συμβουλευτικά και στην πρόταση επιπλέον μέτρων, κατάλληλων για εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ο Δημήτρης Μπούσμπουρας, περιβαλλοντολόγος-μελετητής, επιστημονικός συνεργάτης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, υπενθύμισε ότι από το 1999 στη Δαδιά είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση περιβαλλοντικών οργανώσεων και εμπλεκόμενων φορέων για τον εντοπισμό και την επίλυση του ίδιου προβλήματος, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συναίνεση και συμφωνία σε κοινή δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Αντώνης Ρήγας, συντονιστής του προγράμματος για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, επεσήμανε ότι οι Ισπανοί (η οργάνωση Fundacion Gypaetus) έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα προ 15ετίας και προσπαθούν με την υλοποίηση του συγκεκριμένου LIFE προγράμματος να δώσουν λύση στο πρόβλημα πανευρωπαϊκά. Η Εθνική Επιτροπή θα πρέπει να λειτουργήσει στο διηνεκές με στόχο να συμβάλλει στην πανελλαδική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Μιχάλης Προμπονάς, συντονιστής του προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τόνισε τη σπουδαιότητα των Δικτύων που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, δηλαδή τα ευρωπαϊκά δίκτυα Κτηνοτρόφων, Δήμων και Κυνηγών.

Η Victoria Saravia, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία αναφέρθηκε την παράλληλη δράση της Ορνιθολογικής Εταιρίας για τη μελέτη και τον περιορισμό του αφανισμού των αρπακτικών στην Ήπειρο, εξαιτίας της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Τα δύο προγράμματα μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες για ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Ο δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΜΦΙΚ αναφέρει: «Το πρόβλημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων υπάρχει σε όλο τον κόσμο, όπου ασκείται η κτηνοτροφία και υπάρχουν και ζώα-θηρευτές, κυρίως μετά την επισημοποίηση της ανεξέλεγκτης χρήσης τους. Στις χώρες της Μεσογείου υπάρχει το πρόβλημα όπως το γνωρίζουμε και στην Ελλάδα, στη Νότια Αφρική τα δολώματα απευθύνονται στα ζώα-θηρευτές και τοποθετούνται ανεξέλεγκτα για να τα αφανίσουν. Αφανίζονται ολόκληρες αποικίες ζώων. Στην Ινδία το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο και λόγω της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων οι γύπες που είναι οι «καθαριστές» της χώρας από νεκρά ζώα και σκουπίδια, έχουν αφανιστεί σε πολύ μεγάλο αριθμό και από 1.000.000 έχουν απομείνει μόνο 100.000. Η Κρήτη έχει επιλεχθεί ως πιλοτική περιοχή εφαρμογής του προγράμματος γιατί διαθέτει μεγαλύτερο πληθυσμό γύπα και άλλων αρπακτικών σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι πληθυσμοί έχουν καταρρεύσει».

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία των Δικτύων συνεργασίας στο πρόγραμμα για κυνηγούς, κτηνοτρόφους και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, σχολιάστηκε το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η χρήση της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για καταγγελίες περιστατικών χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων όλο το 24ωρο από τους κατοίκους Μετεώρων-Καλαμπάκας: 800 11 010101 (από σταθερό τηλέφωνο).

Τέλος, ως απόδειξη της απόλυτης αναγκαιότητας εφαρμογής των δράσεων του προγράμματος, αναφέρθηκε ένα θέμα της πρόσφατης επικαιρότητας, ο θάνατος 2 όρνιων, 4 χρυσαετών και μίας γερακίνας στα στενά του Νέστου, από δηλητηριασμένα δολώματα που πιθανά τοποθετήθηκαν για να εξοντώσουν λύκους.

Η συζήτηση έκλεισε με πολλές προτάσεις για επιμέρους τοπικές και ειδικότερες πιλοτικές δράσεις σε συνέργεια με όλους τους εμπλεκόμενους και με στόχο τη μέγιστη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγικών ομάδων και των κατοίκων των περιοχών με μεγαλύτερα προβλήματα, όπως και με δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

  1. Ο/Η elli λέει:

    ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΟΝΟ ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΛΟΓΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΣΕΒΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΡΜΑ Η ΙΔΙΑ Η ΦΥΣΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ-ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!

  2. Ο/Η BlueSky λέει:

    Γιατί δε ψάχνουν ποιος το έκανε?? Γιατί αυτός ο άνθρωπος να μην μπει φυλακή?? Σκότωσε τόσα ζώα…Υπάρχουν νόμοι, γιατί οι κάτοικοι δεν καταγγέλουν και δεν απαιτούν την εφαρμογή τους? Ποιον προστατεύουν??? Οι δολοφόνοι πρέπει να πληρώνουν!

  3. Ο/Η ισμηνη λέει:

    Για άλλη μια φορά φρικιαστικά απεχθή εγκλήματα που δεν γίνονται ευρέως γνωστά και οι δολοφόνοι να συνεχίζουν… Πότε θα σταματήσει η κτηνωδία αυτή? Πότε θα αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα σοβαρότητα και υποδειγματική σκληρότητα τα τραγικά αυτά κρούσματα απο τους όποιους τελοσπάντων υποτιθέμενους υπευθύνους υπάρχουν? Πότε?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s