ΠΕΤΥΧΑΜΕ: Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα! Ψηφίστηκε σχετικό νομοσχέδιο

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μετά από πολυετείς προσπάθειες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, φιλοζωικών οργανώσεων, ευαισθητοποιημένων πολιτών και ομάδων, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής την 31η Ιανουαρίου ο νόμος «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Ανάμεσα σε άλλα ο νόμος απαγορεύει τη λειτουργία τσίρκων με ζώα καθώς και κάθε είδους παραστάσεις με ζώα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το 2007 διενήργησε καμπάνια με τίτλο «Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα», έφερε στο φως ντοκουμέντα από το βασανισμό ελέφαντα σε ιταλική επιχείρηση τσίρκο που λειτουργούσε και περιόδευε ανά την Ελλάδα και ενημέρωσε χιλιάδες πολίτες και μαθητές για τις άθλιες συνθήκες εκπαίδευσης των ζώων που χρησιμοποιούνται σε παραστάσεις τσίρκο.

Οι πολίτες ανταποκρινόμενοι στο αίτημα μας έπαψαν να επισκέπτονται τις «εισαγόμενες» επιχειρήσεις τσίρκο που λειτουργούσαν στη χώρα μας με αποτέλεσμα από το 2010 να μην ξαναλειτουργήσει τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα λόγω μειωμένου τζίρου!

Η λύση ήρθε και πάλι από τους ενεργούς πολίτες.

30.000 πολίτες υποστήριξαν και συνυπέγραψαν στο blog διαμαρτυρίας arcturos.wordpress.com, το αίτημά μας για την απαγόρευση της λειτουργίας τσίρκο με ζώα. Το αίτημά μας και οι υπογραφές κατατέθηκαν τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μαζί πετύχαμε και την ευαισθητοποίηση του κοινοβουλίου που τελικά προχώρησε στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Στο σύνολό του το νομοσχέδιο συμβάλλει θετικά στην προστασία των ζώων στη χώρα μας. Ως θετικά σημεία του νομοσχεδίου σημειώνουμε:

 • την κατάργηση της χρήσης των ζώων σε παραστάσεις τσίρκο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα*
  • 1η χώρα στην Ευρώπη και 2η στον κόσμο με τσίρκο χωρίς κανένα είδος ζώου
  • 4η χώρα στην Ευρώπη χωρίς τσίρκο με άγρια ζώα

Παράλληλα, προσφέρει σημαντικό προβάδισμα πολιτισμού της χώρας εξαιτίας του νομοθετημένου σεβασμού για τα ζώα.

 • την κατάργηση της χρήσης των ζώων σε κάθε είδος παραστάσεων και θεαμάτων.
 • τη θέσπιση κανόνων προστασίας και διαχείρισης των ζώων συντροφιάς και τη δημιουργία συστήματος σήμανσης και καταγραφής από την Πολιτεία.
 • τη θέσπιση της υποχρέωσης των Δήμων στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την αποτροπή πρόσβασης αδέσποτων ζώων σε απορρίμματα και τη συλλογή των νεκρών ζώων από τους δρόμους και τους δημόσιους χώρους, μέτρα τα οποία θα συνδράμουν και στην ελάττωση των προσεγγίσεων ειδών της άγριας πανίδας σε κατοικημένες περιοχές αλλά και σε αυτοκινητόδρομους.
 • Την προστασία των ζώων από την κακοποίηση και την ποινικοποίηση των σχετικών αδικημάτων.

Αντίθετα, αρνητικά μας προβληματίζει η προαιρετική ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων φύλαξης με εξαίρεση αυτούς μετέχουν σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης της φυλής τους, καθώς:

 • Η αναπαραγωγή ημίαιμων σκύλων φύλαξης, χωρίς υποχρεωτική σήμανση και παρακολούθηση από την Πολιτεία δημιουργεί μεγαλύτερες πιθανότητες ανεξέλεγκτης εγκατάλειψης κουταβιών και διαιώνισης του μείζονος προβλήματος των αδέσποτων σκύλων.
 • Η εμπειρία των κτηνοτρόφων σε διαδικασίες σήμανσης των παραγωγικών ζώων τους είναι δεδομένη όπως και η συνεχής και επαγγελματική τους σχέση με κτηνίατρο.

Οι προσπάθειες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και των άλλων φιλοζωικών οργανώσεων απέδωσαν ένα σημαντικό νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του δικτύου ENDCAP προωθήθηκαν σημαντικές αλλαγές και για την προστασία των ζώων στην Ευρώπη.

Ευελπιστούμε, ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοσθεί άμεσα με πρώτο βήμα τη λήξη παραστάσεων με δελφίνια στο παράνομο Δελφινάριο της Αττικής.

Απομένουν πολλά ζητήματα ανοιχτά σχετικά με τα ζώα στη χώρα μας για τα οποία ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει υποβάλλει σχετικά υπομνήματα και μελέτες (βλέπε συνημμένο): Ζωολογικοί κήποι, Δελφινάρια, Εκθέσεις, παράνομες αγοραπωλησίες και εκτροφές, παράνομες αιχμαλωσίες. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου και για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εργάζεται εντατικά για Ελλάδα με ελεύθερα ζώα και αληθινή άγρια ζωή.

* σύμφωνα με τα στοιχεία του ENDCAP*: Ευρωπαϊκό δίκτυο για την κατάργηση των άγριων ζώων σε αιχμαλωσία του οποίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος και με το οποίο επιδιώκεται μεταξύ των άλλων η κατάργηση των τσίρκων με ζώα σε όλη την Ευρώπη.

This entry was posted in Ελλάδα: χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα, Συγκέντρωση υπογραφών "ΟΧΙ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ". Bookmark the permalink.

14 Responses to ΠΕΤΥΧΑΜΕ: Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα! Ψηφίστηκε σχετικό νομοσχέδιο

 1. Ο/Η ΑΓΝΗ λέει:

  Η συλλογική προσπάθεια και ο αγώνας ανταμείβονται.
  Μπράβο σε όλους!!!

 2. Παράθεμα: ΠΕΤΥΧΑΜΕ: Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με

 3. Ο/Η Despina Sakellaridi λέει:

  Xιλιάδες μπράβο για την επιμονή και τη δύναμη σας να το περάσετε σε μια χώρα που δεν δίνει δεκάρα -κυριολεκτικά και μεταφορικά!- για τα ζώα. Σας θαυμάζω απεριόριστα,
  Δέσποινα

 4. Παράθεμα: ΠΕΤΥΧΑΜΕ: Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα! Ψηφίστηκε σχετικό νομοσχέδιο « mySatelite

 5. Ο/Η Σ Σπυράτος λέει:

  Συγχαρητήρια. Πάντα μαζί σας.
  Καλό θα είναι η είδηση αυτή να υπάρχει και σε άλλη γλώσσα και κυρίως στα Αγγλικά. (Ανάρτηση στο blog στα Αγγλικά για να μπορούμε να την κοινοποιήσουμε).
  Είναι κρίμα οι ξένοι να μαθαίνουν μόνο τα κακά των Ελλήνων!

 6. Ο/Η MV λέει:

  Μπράβο παιδιά!!!Είμαστε όλοι μας υπερήφανοι για όλη τη προσπάθειά σας!

 7. Ο/Η ευη λέει:

  χιλια μπραβοοοοοοο!!!!! ειναι υπεροχο οταν επιτελους ακους και κατι καλο….

 8. Ο/Η elli λέει:

  Συγχαρητήρια! Είναι πράγματι κατόρθωμα σε μία χώρα που δεν ενδιαφέρετε ούτε για τα ζώα αλλά ούτε πλέον για τους ανθρώπους, να ψηφίζεται νομοσχέδιο για την πλήρη κατάργηση των ζώων στο τσίρκο. Εύχομαι να έχει την ίδια θετική έκβαση και ο αγώνας σας για την σωστή περίφραξη των εθνικών οδών έτσι ώστε να σταματήσει πλέον η αιματοχυσία των άγριων ζώων στην άσφαλτο. Είναι εξωφρενικό να εκτελούνται τόσα ζώα λόγω της απερισκεψίας μας εφόσον εμείς εισβάλαμε στο σπίτι τους και επομένως εμείς πρέπει να βρούμε την λύση.

 9. Ο/Η Κοραλία λέει:

  Χαίρομαι αφάνταστα που με τις υπογραφές της οικογένειάς μου βάλαμε και εμείς το χέρι μας σε αυτή σας την προσπάθεια. Πολλά μπράβο σε όλους σας για όλα αυτά που προσφέρετε.

 10. Ο/Η Όλγα Μαθιουδάκη λέει:

  Συγχαρητήρια!!!! Μπράβο παιδιά γι΄αυτό το τεράστιο κατόρθωμα. Εύχομαι και οι υπόλοιποι αγώνες, για τους οποίους με τόσο ζήλο παλεύετε, να στεφθούν με την ίδια επιτυχία.
  Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη που η οικογένειά μου κι εγώ, βάζοντας τις υπογραφές μας, συμμετείχαμε έστω και λίγο σ’ αυτή σας την προσπάθεια.
  Σας ευχαριστούμε!!!

 11. Ο/Η Χριστίνα Ζάννου λέει:

  Μπράβο παιδιά!!! Πολύ σημαντική νίκη! Πάντα τέτοια!

 12. Ο/Η Stelios λέει:

  Συγχαρητήρια!!! Πολύ σημαντική νίκη!

 13. Ο/Η greg λέει:

  για μια φορά τουλάχιστον οι άχρηστοι της βουλής έκαναναν κ κάτι σωστό..

 14. Ο/Η pete λέει:

  Πολύ μεγάλο ψέμα!

  Η Ελλάδα δεν είναι χώρα ελεύθερη,
  Γ.Α.Παπανδρέου: «Παραχωρήσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία»

  Η Ελλάδα έχει πολλά τσίρκα, με πολλά ζώα. Ενα τέτοιο είναι και η Βουλή με τους 199.

  Για να μην λέμε ότι έγινε κάτι σπουδαίο στη Βουλή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s