Επιτέλους προστασία για το «Βουνό των Θεών»

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς στηρίζουν τη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προωθήσει Προεδρικό Διάταγμα για τη θεσμική κατοχύρωση ως Εθνικού Πάρκου Ολύμπου του εξαιρετικά σημαντικού «Βουνού των Θεών».

Ο Όλυμπος, βουνό σύμβολο παγκόσμιας ακτινοβολίας, μεγάλης οικολογικής, ιστορικής, πολιτισμικής αξίας, χρήζει ιδιαίτερης διαχείρισης και προστασίας. Παρόλο που οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ αναγνωρίζουν περιθώρια βελτίωσης συγκεκριμένων διατάξεων, θεωρούν ότι το Προεδρικό Διάταγμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπει δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν όχληση στην πανίδα, να υποβαθμίσουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα του και να υποβαθμίσουν τον χαρακτηρισμό του Ολύμπου ως παγκόσμιου βιοαποθέματος. Επίσης, οι ήπιες δραστηριότητες αναγνωρίζονται ως σημαντικό στοιχείο σε ένα βουνό που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναζητούν τη φυσική του ομορφιά, γνωρίζουν τα μοναδικά είδη χλωρίδας, και θαυμάζουν το φυσικό και μυθολογικό μεγαλείο του.

Δυστυχώς, κατά καιρούς, βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχέδια καταστροφικής εκμετάλλευσης του Ολύμπου, ενώ ασκούνται πιέσεις προς την πολιτεία για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας και κατασκευή μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων αναψυχής.

Το τελικό σχέδιο Διατάγματος θα πρέπει να καταστήσει σαφή, χωρίς οποιοδήποτε περιθώριο αμφιβολίας, τη θωράκιση αυτού του παγκόσμιας ακτινοβολίας φυσικού και ιστορικού θησαυρού που διαθέτει η χώρα μας. Η διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις ή αποδοχή προτάσεων για χαλάρωση του βαθμού προστασίας του βουνού και παρεμβάσεις που εξυπηρετούν βραχυπρόθεσμα μικροπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

H διατήρηση της αρμονικής σχέσης φύσης και ανθρώπου στον Όλυμπο δεν είναι μόνο παγκόσμια υποχρέωση. Πρέπει να αποτελέσει κοινό εθνικό στόχο. Ήρθε η ώρα να δούμε τη θέσπιση του Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου ως ευκαιρία και όχι ως αναγκαίο κακό!

Σημειώσεις προς συντάκτες:

Το 1938, ο Όλυμπος έγινε ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της χώρας. Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ καλούν το ΥΠΕΚΑ να κρατήσει σθεναρή στάση ώστε ο Όλυμπος να αποτελέσει το πρώτο Εθνικό Πάρκο μετά την ψήφιση του νόμου για τη βιοποικιλότητα (ν. 3937/2011), ανοίγοντας μια νέα εποχή για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, σε μια δύσκολη συγκυρία κατά την οποία το περιβάλλον βάλλεται.

This entry was posted in Περιβάλλον. Bookmark the permalink.

1 Response to Επιτέλους προστασία για το «Βουνό των Θεών»

 1. Ο/Η mr. L λέει:

  Ποιός θα σώσει όμως τον Όλυμπο από τους Λιτοχωρίτες;

  Πηγαίνετε στο ρέμα της Αγίας Μαρίνας να δείτε πώς γίνεται η επεξεργασία των αστικών λυμάτων μιας κοινότητας που το καλοκαίρι ανέρχεται σε 15.000 ανθρώπους.

  Με τη συνενοχή όλων -γιατί όλοι βολεύονται από αυτή την Ύβρι προς το ¨Βουνό των θεών»- τα λύμματα ρίχνονται σε ξεροπόταμο, η κοίτη του οποίου έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνει μια μεγάλη χαβούζα ώστε να μην γίνονται ορατά στον Εθνικό Δρόμο.

  Λόγω του χαλικώδους υπεδάφους, τα λύμματα εξαφανίζονται στον υδροφόρο ορίζοντα 3 χλμ. έξω απ’ την κωμόπολη.

  Δυστυχώς το οικολογικό αυτό έγκλημα δεν έχει γίνει γνωστό…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s