Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων ανιχνεύει φόλες σε ορεινές περιοχές των Τρικάλων με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Από τις 3 ως τις 15 Οκτωβρίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συντονίζει την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων (European Canine Team – ECU) από την Ανδαλουσία (Ισπανία) στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Φύση και Βιοποικιλότητα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ» (LIFE09 NAT/ES/000533).

Ο σκοπός της δράσης αυτής είναι να εντοπιστούν χρήσεις δηλητηριασμένων δολωμάτων στις περιοχές του προγράμματος (Natura 2000, Αντιχάσια Όρη – Μετέωρα και Κόζιακας).

Η ομάδα που αποτελείται από δύο οδηγούς και 4 εκπαιδευμένους σκύλους, επισκέπτεται χωριά και κυνηγετικές περιοχές και προσπαθεί να τις καθαρίσει από φόλες και δηλητήρια.

Ήδη κατά τη διάρκεια της πρώτης  εβδομάδας δράσης της European Canine Team στις περιοχές των Δήμων  Καλαμπάκας (Αγιόφυλλο Κρυονέρι Διάβα) και Πύλης (Πιαλεία, Μεσοχώρα):

Βρέθηκαν 4 νεκρά κυνηγόσκυλα (του Παύλου Καψιώχα, περιοχή Κατσαντώνη στη Μεσοχώρα) και υπολείμματα δολωμάτων σε 2 διαφορετικά σημεία βοσκοτόπων στην Πιαλεία.

2 νεκρά τσομπανόσκυλα (από τα 4 που δηλητηριάστηκαν την εβδομάδα 22-29 Σεπτεμβρίου καθώς και τα κουφάρια ενός γάτου, ενός λύκου και ενός  προβάτου, όλα δηλητηριασμένα παράνομα. Οι σκύλοι της ομάδας  έψαχναν 6 ώρες για την κάθε περιοχή.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ περισυνέλλεξε δείγματα από  τα υπολείμματα των δολωμάτων  καθώς και από τα νεκρά ζώα (με την βοήθεια των Δημόσιων Κτηνιατρείων Πύλης και Καλαμπάκας) για περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις που γίνονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την επιχείρηση επιβλέπουν τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας και υποστηρίζουν ενεργά με καθημερινή συμμετοχή  οι  Κυνηγετικοί  Σύλλογοι  Πύλης και Καλαμπάκας.

Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε ότι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να λειτουργεί τη Γραμμή χωρίς χρέωση 80011010101 για καταγγελίες περιστατικών δηλητηριασμένων ζώων.

Την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και επίδειξη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων στο Αγιόφυλλο στις 10.30 πμ. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή παρακαλούνται να τηλεφωνήσουν στα τηλ. 2432078440 και 6957834669,  κ. Αντώνης Ρήγας, Συντονιστής Προγραμμάτων ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

This entry was posted in Ελληνικός Ποιμενικός. Bookmark the permalink.

4 Responses to Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων ανιχνεύει φόλες σε ορεινές περιοχές των Τρικάλων με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

 1. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια!!!!

 2. Ο/Η Α.Δεριζιώτης λέει:

  Με λύπη και αγανάκτηση διαπιστώνω καθημερινά ότι με αυτή την «πρακτική» της φόλας και των διαφόρων μεθόδων εξόντωσης των άμοιρων ζώων, δείχνουμε το πόσο επιφανειακή είναι ενσωμάτωση πολιτισμικών αξιών στον πληθυσμό μας. Κάποιοι ενοχλούνται από την παρουσία της πανίδας,άγριας και μη, και βρίσκουν «βολικούς» τρόπους να απαλλαγούν. Κάποιοι άλλοι ενοχλούνται από την παρουσία ποιμενικών σκύλων, αλεπούδων, λύκων, κλπ, διότι τους τρώνε τα θηράματα. Λες και ήταν ποτέ δικά τους!
  Η έλλειψη κράτους για την ανάσχεση αυτής της κατάπτυστης πρακτικής αλλά και η έλλειψη παιδείας που διακρίνει αυτούς τους ανθρώπους, που δυστυχώς δεν είναι λίγοι, έχει επιτρέψει την παγίωση μιας τέτοιας λογικής.
  Για το κράτος τι να πρωτοπεί κανείς; Αρκεί το έγκλημα των διαφόρων υπουργών Δημοσίων Έργων (ενδεικτικά: κκ Λαλιώτης, Σουφλιάς) με το αναγκαίο έργο της Εγνατίας οδού, όπου δεν έλαβαν υπόψη τους την άγρια πανίδα. Χάνονται κάθε χρόνο πολλές αρκούδες (και όχι μόνο), οι οποίες διασχίζουν το οδόστρωμα καθώς δεν κατασκευάστηκαν δίοδοι από κάτω από το δρόμο, ούτε φράκτες στα όριά του.
  Με την παιδεία δεν εννοώ μόνο το σχολείο (όπου την ευθύνη την έχει το κράτος) αλλά κυρίως την οικογένεια, όπου η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους γονείς. Όταν ο γονέας, ο οποίος αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά του, ρίχνει φόλες, κλωτσάει τα ζώα, τα σκοτώνει ή τα κακοποιεί με διάφορους τρόπους μπροστά στα παιδιά του, τους δίνει τα χείριστα παραδείγματα.

  Γϊνονται πολλές προσπάθειες από ιδιώτες, φορείς, κυρίως ιδιωτικούς και διεθνείς (και πάλι ανύπαρκτο το κράτος) να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Δυστυχώς, ότι έχει να κάνει με την παιδεία θέλει χρόνο, καθώς προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας. Ένα τομέα που παρατηρείται συνολική καθίζηση στη χώρα μας.
  Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σταματήσει αυτή άθλια κατάσταση. Αυστηρή εφαρμογή των νόμων και παιδεία, παιδεία, παιδεία. Διότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται στα ζώα ένας λαός, χαρακτηρίζει τον πολιτισμό του.

 3. Ο/Η maria λέει:

  μπραβω για οτι κανετε,,.αλλα αυτα τα ανθρωποειδει θελου ενα μαθημα η ζουρλομανδια.καποια στιγμη μπορει να παθουν και τα δικα τους παιδια απο της ιδιες φολες που βαζουν αυτοι

 4. Άλλη μία αξιόλογη δράση από τον Αρκτούρο 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s