Πρόγραμμα ΚΑΛΧΑΣ: Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανάλυσης στοιχείων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Έργο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ (πρόγραμμα LIFE+) και φορείς συγχρηματοδότησης & υλοποίησης το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (επιστ. υπεύθυνος-συντονιστής καθ. Σ. Χαρουτουνιάν, εργ. Χημείας), την TERRA NOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Χημικών Μηχανικών), τη ΜΑΡΑΚ ELECTRONICS, τη ΜΗΚΥΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου (διάρκεια 3/2010 έως 8/2013: Συνολικός  Προϋπολογισμός 2.340.839 €, συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.158.803 €))

 Το πρόγραμμα ΚΑΛΧΑΣ υλοποιείται πιλοτικά σε δυο δασικές περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας (Γράμμος στη Βόρεια Ελλάδα και Τρόοδος στην Κύπρο), με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την αποτελεσματική  αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δασικά οικοσυστήματα.

 Κύρια στάδια υλοποίησης του προγράμματος ΚΑΛΧΑΣ περιλαμβάνουν:

  • καταγραφή-αποτύπωση των χλωριδικών ειδών των περιοχών αυτών σε Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS).
  • καθορισμό των πιθανών περιοχών ανάφλεξης, μέσω της πολυκριτιριακής ανάλυσης των φυτογεωγραφικών δεδομένων, των χημικών αναλύσεων του φυτικού υλικού και των μετεωρολογικών-γεωμορφολογικών δεδομένων.
  • ανάπτυξη μιας νέας υπολογιστικής πλατφόρμας προσομοίωσης για την εκτίμηση της εξέλιξης των δασικών πυρκαγιών. Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και καταγράφοντας διαρκώς τις περιβαλλοντικές συνθήκες θα επικαιροποιεί σε αληθή χρόνο την πρόβλεψη εξέλιξης της πυρκαγιάς.
  • εγκατάσταση είκοσι μετεωρολογικών σταθμών που θα διασυνδεθούν ασύρματα με την υπολογιστική πλατφόρμα
  • εκπαίδευση των κύριων εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, Δασαρχεία).
  • διετή πιλοτική εφαρμογή-βελτιστοποίηση του συστήματος.
  • μέσω διαδικτύου διάθεση -στους αρμόδιους φορείς- των δεδομένων και προβλέψεων εξέλιξης των ενδεχόμεων πυρκαγιών.

Η υλοποίηση του προγράμματος ΚΑΛΧΑΣ αναμένεται να προσφέρει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο -σε επιχειρησιακό επίπεδο- εργαλείο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων διαχείρισης και συντονισμού των αρμόδιων φορέων σε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς ή να χρησιμοποιηθεί σε επίπεδο σεναρίων για την εκπαίδευση των αρμόδιων φορέων και τον προγραμματισμό ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών.

Πληροφορίες: www.aua.gr/CALCHAS ή www.calchas.gr

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s