Σκοτωμένος Λύκος στην Εορδαία Κοζάνης

Κι άλλος νεκρός λύκος βρέθηκε στον οικισμό Ανατολικό του Δ.Δ. Εορδαίας του νομού Κοζάνης. Ο 2ος νεκρός για το 2011, με 9 επιβεβαιωμένα περιστατικά νεκρών -από ανθρωπογενή αίτια- λύκων το 2010.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε στις 8 Απριλίου, από θηροφύλακα της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης που εντόπισε το νεκρό ζώο κοντά σε κτηνοτροφική μονάδα, και μετέφερε το ζώο για νεκροψία και εξετάσεις στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων, που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στον Αετό Φλώρινας.

Το ζώο θανατώθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου από πυροβολισμό στο πίσω αριστερό άκρο με κατεύθυνση προς την κοιλιακή χώρα. Πρόκειται για ένα νεαρό θηλυκό, ηλικίας 4-5 ετών, το οποίο μάλιστα κυοφορούσε. Ο δράστης έδεσε το πόδι του ζώου και το έσυρε ως τη θέση Λιβάδι.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία έχει καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων για παράνομη θανάτωση και κακοποίηση. Επικροτούμε και επιμένουμε να βρεθεί και να τιμωρηθεί κάποτε έστω ένας ένοχος.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αποδοκιμάζει το περιστατικό και εντείνουμε τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού για να τελειώσει κάποτε το παράλογο μίσος για το λύκο, τον πιο παρεξηγημένο κυνηγό της ελληνικής φύσης. Ακόμη κι αν ζημιώνει την ανθρώπινη περιουσία, εμάς βαραίνει η ευθύνη της πρόληψης και της συμβίωσης.

Η φύση δεν μας χρωστάει τίποτα. Εμείς πολλά.

Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.

Οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς. Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική) αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.

Η εξόντωση της αγέλης αποτελεί ακόμη το μεγαλύτερο πρόβλημα για το είδος αφού αυτή αποτελεί το κύριο και ζωτικό τμήμα του πληθυσμού του λύκου αλλά και του οικοσυστήματος μιας ευρύτερης περιοχής.

Με την πεποίθηση ότι η «άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας» ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να δραστηριοποιείται για το λύκο που δεν πρέπει να λείψει από την ελληνική φύση, αφού κατόρθωσε να επιβιώσει ως σήμερα.

Το Καταφύγιο του Λύκου, που λειτουργεί στην Αγραπιδιά της Φλώρινας φιλοξενεί 10 πρώην αιχμάλωτους -από ιδιώτες- λύκους που δεν αναπαράγονται και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στη φύση.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Σκοτωμένος Λύκος στην Εορδαία Κοζάνης

  1. Ο/Η Theoni λέει:

    euxomai olopsyxa opoios to ekane auto na pe8anei me ton idio tropo gia na ma8ei pws einai.den mporei o arktouros na ton entopisei?na ton timwrhsei paradeigmatika?kuoforouse to kahmeno zwo.kuoforouse..gia auto paei kata diaolou o planhths.e3aitias kati tetoiwn.ma to 8eo den asteieuomai auxomai na pe8anei epwdyna autos pou to ekane

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s