Τα άγρια ζώα μπαίνουν σε τάξη!!!

Και τη φετινή σχολική χρονιά συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τις Παιδικές Βιβλιοθήκες Θεσσαλονίκης με στόχο τόσο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ όσο και την υλοποίηση προγραμμάτων που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών και ενισχύουν την ανάδειξη  της φαντασία τους.

Ο στόχος του προγράμματος:

Να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα μικρά παιδιά για τα άγρια ζώα στην Ελλάδα, τόσο αυτά που ζουν ελεύθερα στη φύση όσο και αυτά που αιχμαλωτίζει ο άνθρωπος, και να γράψουν ένα κείμενο στο οποίο θα εκφράσουν τις σκέψεις και τις αναπαραστάσεις τους για την άγρια ζωή.

Το θέμα του προγράμματος

Τα άγρια ζώα της ελληνικής φύσης, όπως οι αρκούδες, οι λύκοι, τα ζαρκάδια αλλά και τα μυρμήγκια, τα σκουλήκια και τα φίδια.

Τα άγρια αιχμάλωτα ζώα, όπως οι αρκούδες χορεύτριες, θηλαστικά που διαβιούν σε ζωολογικούς κήπους, ζώα  που κάνουν «νούμερα» σε τσίρκα και ζώα που ζουν αιχμάλωτα σε σπίτια.

Υλοποίηση

Τα 36 σχολικά τμήματα θα παρακολουθήσουν στο χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών:

1)      Από μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ τις διαδραστικές παρουσιάσεις με θέμα: 1) τα άγρια ζώα της ελληνικής φύσης που ζουν στο δάσος (από το πρόγραμμα Δάσος, Πηγή Νερού και Ζωής) και 2) τα άγρια ζώα που βρέθηκαν σε αιχμαλωσία (αρκούδες και λύκοι που φιλοξενούνται στα Καταφύγια Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ).

2)      Το συγγραφέα παιδικών βιβλίων,  Άρη Δημοκίδη, που θα παρουσιάσει το βιβλίο του ΧΡΥΣΟ ΒΟΥΝΟ που είναι εμπνευσμένο από την άγρια ζωή.

3)      Την ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών της Ελένης Χοντολίδου, που θα δώσει στα παιδιά «οδηγίες προς συγγραφείς» για την παραγωγή μιας ιστορίας σχετικής με το θέμα του προγράμματος.

Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς η κάθε τάξη θα συγγράψει ομαδικά ένα κείμενο (που μπορεί να είναι αφήγηση, ρεπορτάζ, άρθρο σε εφημερίδα, ημερολόγιο, άρθρο σε εγκυκλοπαίδεια, συνέντευξη) .

Στη συνέχεια ο Άρης Δημοκίδης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. Ανδρέας Καρακίτσιος και η Ελένη Χοντολίδου θα αναλάβουν να αναδείξουν τα 6 πιο ευφάνταστα κείμενα, αλλά και να επισημάνουν τις συγγραφικές επιτυχίες όλων των υπόλοιπων ιστοριών.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε εκδήλωση που θα υλοποιηθεί   4 Οκτωβρίου 2011 (Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων), στην οποία και θα παρουσιαστούν οι ιστορίες και των 36 σχολικών τμημάτων.

-Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για να ευχαριστήσει όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα τα χαρίσει από ένα T-Shirt ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ενώ όλες οι ιστορίες θα δημοσιευτούν στο blog του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Εμείς ευχόμαστε καλή δημιουργική δουλειά σε όλα τα παιδιά και τους δασκάλους τους.

Και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τις Παιδικές Βιβλιοθήκες, τη νονά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Ελένη Χοντολίδου και την ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών.

This entry was posted in Τα άγρια ζώα μπαίνουν σε τάξη. Bookmark the permalink.

1 Response to Τα άγρια ζώα μπαίνουν σε τάξη!!!

  1. Ο/Η ιωάννα λέει:

    Συγχαρητήρια για τις δράσεις σας! Έτυχε να είμαι εκεί και ήταν καταπληκτικά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s