Οι Ζωολογικοί Κήποι της Ευρώπης

Στις 3-5 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Δικτύου ΕNDCAP  συναντήθηκαν εκπρόσωποι 32 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων από 23 Ευρωπαϊκές χώρες  για την ευζωία των ζώων που τελούν σε αιχμαλωσία και με απώτερο στόχο το οριστικό τέλος της αιχμαλωσίας των ζώων.

Τίτλος του φετινού συνεδρίου ήταν «ΟΙ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» περιλαμβάνοντας ακόμη θέματα σχετικά με τα ζώα που χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα ή βασανίζονται αλόγιστα από ιδιώτες που τα εκθέτουν, αλλά και τα ζώα που ζουν σε τσίρκα, σε καταφύγια ανά την Ευρώπη αλλά και εξωτικά ζώα που πωλούνται σαν κατοικίδια.

Η έμφαση δόθηκε στους Ζωολογικούς Κήπους που λειτουργούν στις χώρες της Ευρώπης και κατά πόσο αυτοί λειτουργούν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ή όχι. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η αναλυτική παρουσίαση της εκτεταμένης έρευνας του Daniel Turner, συντονιστή του δικτύου σχετικά με τις συνθήκες φιλοξενίας των ζώων σε ζωολογικούς κήπους.

Στη χώρα μας λειτουργούν δύο χαρακτηρισμένοι ζωολογικού κήποι (στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλονίκη), ένα μεγάλο ιδιωτικό πάρκο στην Αττική και πάρα πολλές μικρές εκθέσεις σε κτήματα-ταβέρνες-καφέ-χώρους αναψυχής στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι συνθήκες είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις πολύ κακές για τα ζώα και οι περισσότεροι χώροι λειτουργούν παράνομα –που σημαίνει ότι δεν πληρούν προϋποθέσεις ευζωϊας, υγιεινής, περίθαλψης των ζώων αλλά και ασφάλειας των πολιτών.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν είναι η σύνταξη προδιαγραφών για τα Καταφύγια Άγριας Ζωής ανά τον κόσμο καθώς και τα θέματα λειτουργίας τσίρκων.

Τα καλά νέα είναι ότι στη χώρα μας εδώ και κάποιους μήνες δεν λειτουργούν τσίρκο με ζώα καθώς πολλοί από τους Δήμους δεν δέχονται πια τσίρκο με ζώα. Ας ελπίσουμε ότι οι σημερινοί υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης και Περιβάλλοντος κα Τ. Μπίρμπιλη θα συνεργαστούν για να αλλάξουν την ελλιπέστατη ελληνική νομοθεσία σε θέματα προστασίας και ευζωίας των ζώων.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ENDCAP:

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετέχει ενεργά στις ομάδες εργασίας για τα Καταφύγια Άγριων Ζώων, τα Τσίρκο και τους Ζωολογικούς Κήπους στην Ευρώπη.

Αποτελέσματα:

  • Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρουσίασε προδιαγραφές για τις συνθήκες λειτουργίας ενός πρότυπου καταφυγίου, και πρότεινε συγκεκριμένη ερμηνεία του όρου «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ/WILDLIFE SANCTUARY», καθώς ο όρος αυτός δεν ερμηνεύεται σαφώς από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ή δεν διαχωρίζεται από περιπτώσεις ζωολογικών κήπων και κέντρων αναπαραγωγής άγριων ζώων.
  • Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ  παρουσίασε το σχέδιο δράσης της οργάνωσης για να γίνει η Ελλάδα, η τρίτη χώρα στην Ευρώπη ελεύθερη από τσίρκο με ζώα, μετά την Αυστρία και την Κροατία καθώς και το σχέδιο δράσης για τη βελτίωση των συνθηκών στους ζωολογικούς κήπους και τη διακοπή λειτουργίας των παράνομων.
Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Οι Ζωολογικοί Κήποι της Ευρώπης

  1. Ο/Η SANDY zouzaneas λέει:

    in a country like greece were almost no law is respected why are we at all confident there will apply laws pretecting animals, especially since we are mostly dealing with medieval attitudes towards the animals themselves?. theory is indeed good but what is desperately required is effective action and immedfate results

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s