Δάσος Πηγή Νερού και Ζωής – Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για 2η σχολική χρονιά

Μετά την περσινή μεγάλη ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για τα δάση και το νερό (συνολικά το παρακολούθησαν 22.000 μαθητές), ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και φέτος θα διανέμει το πρόγραμμα σε σχολικές τάξεις όλης της Ελλάδας και θα υλοποιεί παρουσιάσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του φυσικού μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

Χαρούλα Κρομυάδου, 2310555920, hkromiadou@arcturos.gr

Αναλυτικά περιεχόμενα του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος

Διαδραστική παρουσίαση: με οπτικοακουστικό τρόπο προβάλλονται στα παιδιά η λειτουργία του δάσους και του νερού και η συμβολή τους στην ύπαρξη της ζωής. Προκειμένου να συνδεθεί το δάσος και το νερό με τη ζωή των παιδιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ζωή και οι λειτουργίες του δάσους παραλληλίζονται με τη ζωή των παιδιών στην πόλη και συγκεκριμένα σε μια πολυκατοικία. Επιμέρους θεματικές ενότητες είναι α) η αναδάσωση, β) το δάσος και η βλάστηση, γ) το δάσος και οι κάτοικοί του (πανίδα), γ) οι βιολογικές λειτουργίες του δάσους, δ) το δάσος και το νερό και ε) τα περιαστικά δάση. Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.

Φυλλάδιο: Οι πληροφορίες που παρέχονται στα παιδιά στη διαδραστική παρουσίαση συνοψίζονται σε ένα οκτασέλιδο εικονογραφημένο φυλλάδιο με στόχο να μεταφερθούν από τους μικρούς αυριανούς πολίτες και στην ευρύτερη κοινωνία.

Το φυλλάδιο συμπυκνώνει τις πληροφορίες της παρουσίασης με βασικά θέματα: 1) τα δάση, β) η άγρια ζωή στα δάση, γ) περιαστικό δάσος, δ) νερό και δάσος, ε) αναδάσωση, στ) οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα ελληνικά δάση.

Aφίσα: Εμείς καταναλώνουμε το δάσος μας προσφέρει… με αριθμούς.

Παρουσιάζει την άμεση σχέση και αλληλεπίδραση των ανθρώπων που κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και του δάσους. Έχει τη μορφή αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας και αναδεικνύει τη συμβολή των δασικών οικοσυστημάτων στην καθημερινότητα και την επιβίωση των κατοίκων των αστικών πόλεων.

Πληροφοριακά στοιχεία για το πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους ΑΥΡΑ»

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ υλοποιεί, από το φθινόπωρο του 2008 σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», το πρόγραμμα «Κάποια δάση έχουν τη δική τους Αύρα», αναλαμβάνοντας την αναδάσωση και τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας 5 δασικών περιοχών της Ελλάδας σε Αττική, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα. Μέρος του προγράμματος αποτελεί και η εκπαιδευτική δράση σε 600 σχολεία με θέμα «Δάσος, πηγή νερού και ζωής».

Η 3ετής δέσμευση του ΑΥΡΑ για την προστασία των 5 δασικών περιοχών θα έχει ως αποτέλεσμα να παραδοθούν στο τέλος του προγράμματος υγιή και βιώσιμα δέντρα, που θα ενισχύσουν τα τοπικά οικοσυστήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την επιστημονική και τεχνική επίβλεψη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, έτσι ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αναδάσωση, προστασία και τελική αειφόρα ανάπτυξη των τριών περιοχών.

Στη διάρκεια του προγράμματος θα φυτευτούν συνολικά 22.140 δέντρα.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Δάσος Πηγή Νερού και Ζωής – Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για 2η σχολική χρονιά

 1. Ο/Η Evimerida λέει:

  Επειδή τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να προβάλλονται και να ενισχύονται θα θέλαμε να δημοσιεύσουμε το άρθρο σας για το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ε

 2. Ο/Η Evimerida λέει:

  Επειδή πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες εταιρειών θα έπρεπε να προβάλλονται και να ενισχύονται, θα θέλαμε να δημοσιεύσουμε το άρθρο σας για το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο site: http://www.flowmagazine.gr.
  Είναι ένα νέο ηλεκτρονικό περιοδικό που έχει ως στόχο να προβάλλει οτιδήποτε θετικό συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο από όλους τους τομείς.
  Το συγκεκριμένο άρθρο θέλουμε να το εντάξουμε στη θεματική ενότητα Επιχειρηματικότητα και Περιβάλλον που είναι υποενότητα της κατηγορίας «Περιβάλλον» που είναι μια από τις 4 βασικές κατηγορίες του περιοδικού.
  Έχουμε την άδεια σας να το δημοσιεύσουμε;
  Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s