Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αξιολογεί τον Ελληνικό Ποιμενικό Σκύλο

Αξιόλογηση Ελληνικού Ποιμενικού

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση αξιολόγησης Ελληνικών Ποιμενικών Σκύλων που προέρχονται από το Πρόγραμμα Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης της φυλής, από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Η συγκέντρωση έγινε σε συνεργασία με τον ΟΦΕΠ (Όμιλο Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού) στο χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης για την Αρκούδα, στον Αετό Φλώρινας και συμμετείχαν ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι όλων των ηλικιών. Σε μια πραγματικά φωτεινή μέρα είχαμε την ευκαιρία να δούμε πολλούς από τους συνολικά 400 σκύλους φύλακες κοπαδιών που έχει παραχωρήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος καθώς και ποιμενικούς που προέρχονται από το πρόγραμμα εκτροφής του ΟΦΕΠ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη κτηνοτρόφοι αλλά και ιδιώτες από διάφορες περιοχές της χώρας με αξιόλογους ελληνικούς ποιμενικούς.

Όλοι οι ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι που πήραν μέρος, αξιολογήθηκαν για τη μορφολογία και το χαρακτήρα τους από την κα Βούλα Παπουτσάνη, τον κ. Χριστόδουλο Δρίβα και τον κ. Θανάση Γιδόγιαννο. Επίσης φωτογραφήθηκαν για τα αρχεία μας και έγινε λήψη δείγματος αίματος με σκοπό τη γενετική ταυτοποίηση της φυλής του Ελληνικού Ποιμενικού. Όλοι οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι ιδιώτες που προσήλθαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και την εκτροφική αξία των σκύλων τους, να γνωριστούν με κτηνοτρόφους από διαφορετικές περιοχές και να συζητήσουν μελλοντικά ζευγαρώματα των ελληνικών ποιμενικών τους. Επίσης συζήτησαν με τους ανθρώπους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και του ΟΦΕΠ για τις εμπειρίες τους με τους σκύλους αυτούς, τις χαρές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα.

Τα πρώτα συμπεράσματα είναι σίγουρα θετικά. Παρακολουθώντας τη μορφολογία των σκύλων που προέρχονται από το εκτροφικό μας πρόγραμμα και την εξέλιξη της στους απογόνους ελληνικούς ποιμενικούς και συνεκτιμώντας τις κρίσεις των κτηνοτρόφων για την αποτελεσματικότητα των σκύλων τους στη φύλαξη των κοπαδιών προχωράμε στην αξιολόγηση των δράσεων μας.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση και το ενδιαφέρον των συνεργατών μας κτηνοτρόφων είναι ενθαρρυντικά μηνύματα για τη συνέχεια της δράσης μας. Ακόμη πιο ενθαρρυντική είναι η καλή κατάσταση των σκύλων που αποδεικνύει και την ευζωία τους αλλά και την καλή τους γενιά.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους πήραν μέρος ταξιδεύοντας με τους ελληνικούς ποιμενικούς τους από κάθε γωνιά της βόρειας Ελλάδας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον ΟΦΕΠ για την πολύτιμη βοήθειά του στην πραγματοποίησή της συνάντησης.

Ραντεβού με το σκύλο σας στην επόμενη συγκέντρωσή μας!

This entry was posted in Ελληνικός Ποιμενικός, Uncategorized. Bookmark the permalink.

7 Responses to Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αξιολογεί τον Ελληνικό Ποιμενικό Σκύλο

 1. Ο/Η SANDY zouzaneas λέει:

  commendable effort indeed to preserve the breed. my only consern is whether there is a follow up on the living conditions and treatment toward the animals by Arcturos. is anybody making sure the animals that are given are fed properly and generally taken care of?

  • Ο/Η arcturos λέει:

   Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Κάθε κουταβάκι ελληνικού ποιμενικού που παραχωρείται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ δίνεται με σύμβαση που δεσμεύει νομικά τον κτηνοτρόφο για συγκεκριμένη διαχείρισή του σε ότι αφορά τη διατροφή, την εκπαίδευση, την αναπαραγωγή και τη κτηνιατρική του φροντίδα. Επιπλέον πραγματοποιούνται επισκέψεις στις κτηνοτροφικές μονάδες για να διαπιστώσουμε αν τα παραπάνω τηρούνται και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διατηρεί το δικαίωμα να μεταφέρει σε πιο κατάλληλο κτηνοτρόφο ή χώρο οποιονδήποτε ελληνικό ποιμενικό του προγράμματος θεωρήσουμε ότι δεν βρίσκεται στο σωστό περιβάλλον. Τέλος και ίσως το πιο σημαντικό, οι κτηνοτρόφοι που επιλέγονται για να πάρουν μέρος στην προσπάθειά μας είναι πια συνεργάτες μας με ενεργό ρόλο. Πολλές φορές προτείνουν οι ίδιοι τις κτηνοτροφικές μονάδες που θα ήθελαν να παραχωρηθούν κουτάβια από δικές τους γέννες ελληνικών ποιμενικών του προγράμματος και το βασικότερο κριτήριο επιλογής τους είναι η ευζωία των σκύλων.

 2. Ο/Η Γεραλεξης Ακης λέει:

  Συγχαρητηρια για ολες τις προσπαθειες διασωσης της αγριας ζωης της χωρας μας..

 3. Ο/Η Βλάχος Νίκος λέει:

  Συνεχείστε το καλό έργο με τη χάρη του Θεού.
  Αν είχαμε όλοι την ίδια αγάπη με εσας για τη φύση, η ζωή στη γη
  θα ήταν πολύ διαφορετική.

 4. Ο/Η Γιαγκουλας.Φ. λέει:

  Η δουλεια που κανει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ιδιαιτερα η Μαρια Τριβορεα , ειναι καταπληκτικη και ισως μοναδικη σε ολη την ΕΥΡΩΠΗ …
  Καρακουσης Θοδωρος
  Κατοικος Πιεριων – Ολυμπου

 5. Ο/Η Αντώνης λέει:

  Συγχαρητήρια. Πώς μπορώ να βοηθήσω;

 6. Ο/Η Νανά Γιάπαπα λέει:

  Θαυμάσια προσπάθεια! Πότε θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση Ποιμενικών και πού (γιατί μένω Πειραιά);

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s