Έκτακτη συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες

Έκτακτη συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και τις συχνές εμφανίσεις αρκούδων σε οικισμούς των νομών Ιωαννίνων, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς.

Έκτακτη συνάντηση με τις ΜΚΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ συγκάλεσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, την Τετάρτη 24/06. Στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Μπαλτάς, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ κ. Ιωάννης Ρεντζεπέρης, εκπρόσωποι των νομαρχιών Γρεβενών, Καστοριάς και Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ εκπροσώπησαν οι κύριοι Γιάννης Μπουτάρης (Πρόεδρος), Χρήστος Ζούρας (Διευθυντής) και Αλέξανδρος Καραμανλίδης (Δρ. Βιολογίας, Επιστημονικός Συνεργάτης). Δυστυχώς δεν παρευρέθη ο εκπρόσωπος της νομαρχίας Φλώρινας.

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκε για τα παρακάτω, τα οποία ουσιαστικά είναι η σημαντική πρόταση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που κατατέθηκε και αναπτύχθηκε κατά τη συνάντηση:

α. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ θα αναλάβει να ενισχύσει τον φράχτη και όπου χρειάζεται θα τοποθετηθούν ηλεκτροφόρες περιφράξεις (αφού παραδέχτηκε ότι ο υπάρχων φράχτης είναι ανεπαρκής) στα σημεία του βιοτόπου της αρκούδας που διασχίζει η ΕΓΝΑΤΙΑ και οι κάθετοί της.

β. Κατά τις νυχτερινές ώρες υπάλληλοι της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ θα περιπολούν επί της Εγνατίας Οδού προκειμένου να διαπιστώνουν και να επιδιορθώνουν τυχόν παρεμβάσεις στην υπάρχουσα περίφραξη.

γ. Σε όλη την έκταση του βιοτόπου της αρκούδας και κατά μήκος του οδικού δικτύου θα τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες οι οποίες θα σηματοδοτούν το βιότοπο της αρκούδας και θα ενημερώνουν τους οδηγούς για την πιθανότητα εμφάνισής της. Οι πινακίδες αυτές δε θα είναι απλά προειδοποιητικές, αλλά ουσιαστικά ενημερωτικές για την ύπαρξη του βιοτόπου.

Ακόμη, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει δράσεις που θα στοχεύουν στην προστασία της ανθρώπινης περιουσίας παράλληλα όμως και στη διευκόλυνση της ζωής της αρκούδας. Τα μέτρα τα οποία συζητήθηκαν, θα αξιολογηθούν και θα εφαρμοστούν είναι:

α. Εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, όπως φυτοφράχτες, δασώσεις με καρποφόρα δέντρα, καθαρισμός δασικών εκτάσεων που συνορεύουν με οικισμούς και άλλα, όπως περιγράφονται σε πρόταση που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

β. Αυστηρή εφαρμογή για τον περιορισμό των άναρχων σκουπιδότοπων και πιθανή προμήθεια ειδικών κάδων, που να μην μπορούν να παραβιαστούν από αρκούδες.

γ. Χρηματοδότηση καμπάνιας ενημέρωσης των τοπικών πληθυσμών για την ομαλή συμβίωση ανθρώπου και αρκούδας.

δ. Οργάνωση ομάδων έκτακτης επέμβασης υπό τις διευθύνσεις δασικών υπηρεσιών κάθε νομού αλλά και την απαραίτητη παρουσία μελών των περιβαλλοντικών οργανώσεων που θα εφαρμόσουν όλα τα παραπάνω μέτρα.

Πολύ σημαντικό είναι ότι αναφέρθηκαν τα «στάσιμα» αδιάθετα κονδύλια για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα (επιδότηση κτηνοτρόφων και αγροτών για την αγορά ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ελληνικών ποιμενικών σκύλων) και ο Υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση συνεργασία και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη προκειμένου να κινηθεί το θέμα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ήδη κατέθεσε πρόταση συνέχισης του προγράμματος αναπαραγωγής και επαναδιάδοσης του ελληνικού ποιμενικού σκύλου ως μέτρο που μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση αρκούδων κοντά σε
κατοικημένους οικισμούς.

Οι δύο οργανώσεις θα καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα τις προτάσεις τους προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω και άμεσα να υιοθετηθούν από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Ο πρόεδρος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κ. Μπουτάρης δήλωσε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση εφόσον άμεσα υλοποιηθούν όλες οι υποσχέσεις του Υπουργού, που ουσιαστικά υιοθετούν τη φιλοσοφία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ: «Ζωή για την αρκούδα σημαίνει ζωή για τον άνθρωπο».

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Έκτακτη συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες

  1. Ο/Η Marina Petsava λέει:

    Είναι αστείο , τό Υπουργείο δημ έργων η δεν ξέρω ποιά άλλη Αρχή, να μήν μπορεί να περιφράηει τίς δύο πλευρές με πυκνό συρματόπλεγμα κατά μήκος τής Εγνατίας οδού, τουλάχιστον στα ποιό επικύνδινα σημεία! Η Σουηδία πού η έκτασή της είναι τριπλάσια τής Ελλάδος και τό 50% καλύπτεται από δάση, οι κεντρικές, οδικές αρτηρίες είναι περιφραγμένες με τόν τρόπο πού αναφέρω.
    Γιατί, εκτός τής αρκούδας, υπάρχουν κι αλλα ζώα, όπως ασβοί, ελάφια, αγριογούρουνα πού όχι μόνο βρίσκουν οικτρό θάνατο, αλλά και οι οδηγοί κινδυνεύουν, οταν ενα τόσο μεγαλόσωμο ζώο, συγκρουστεί με τό αυτοκίνητό τους.
    Είναι καιρός πλέος ο ΥΠΕΧΟΔΕ να λάβει τά μέτρα του, γιά να μήν θρηνίσουμε κι άλλα θύματα. Οχι μόνο οδικές αρτηρίες, αλλά και ΄οδική πρόληψη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s