«Μαραθώνιος» για να σωθεί ελάφι

(από το σημερινό Έθνος)

Αγώνα δρόμου έδωσαν μέλη της Ομάδας Διάσωσης κι ο κτηνίατρος του δήμου Κομοτηνής για να σώσουν ένα άγριο ελάφι που είχε μπλεχτεί στο συρματόπλεγμα φάρμας και κινδύνευε να πεθάνει από ασφυξία, αφού τα σύρματα είχαν τυλιχθεί γύρω από τον λαιμό του και αιμορραγούσε στα πόδια.

Ο Βασίλης Μαυρίδης που διατηρεί φάρμα με ελάφια στους Ασκητές Ροδόπης είδε το άγριο ελάφι μπλεγμένο στα σύρματα της περίφραξης, αλλά ήταν αδύνατο να του προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια. Αμέσως ξεκίνησε έναν μαραθώνιο τηλεφωνημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά άκρη δεν βρήκε, ούτε και κάποιον υπεύθυνο που να μπορούσε να τον βοηθήσει στο Δασαρχείο, στη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, στη διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας και αλλού.

Αιμορραγία
Η ώρα περνούσε και ο κ. Μαυρίδης έβλεπε το ελάφι να ταλαιπωρείται, να αιμορραγεί και να καλεί με το βλέμμα του απελπισμένα για βοήθεια. Κάποιες στιγμές μέσα στην απόγνωσή του έκανε σπασμωδικές κινήσεις για να απελευθερωθεί από την περίφραξη και τότε έπεφτε κάτω σχεδόν λιπόθυμο, αφού τα σύρματα τυλίγονταν γύρω από τον λαιμό του και του έκοβαν την αναπνοή.

Ετσι απευθύνθηκε στην Ομάδα Διάσωσης, τα μέλη της οποίας δεν είχαν τις γνώσεις, αλλά ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και μάλιστα επικοινώνησαν και πήραν πληροφορίες με το Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων και την περιβαλλοντική οργάνωση «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ».

Μαζί τους και ο κτηνίατρος του δήμου Κομοτηνής, Ελευθέριος Κολιδάκης, που χορήγησε στο ζώο ένα ελαφρύ ηρεμιστικό για να μπορέσουν να το ακινητοποιήσουν και να το απελευθερώσουν. Μόλις το άγριο ελάφι άρχισε να ηρεμεί, το έπιασαν με ένα μεγάλο δίχτυ και εκείνο παραδόθηκε.

Σε πρώτη φάση του έδεσαν τα τραύματά του για να σταματήσει η αιμορραγία, ενώ στη συνέχεια του έδωσαν νερό και τροφή. Κι όταν συνήλθε κι άρχισε να ανταποκρίνεται, να τρώει και να πίνει νερό, το άφησαν ελεύθερο στη φάρμα μέχρι να βρει τον δρόμο του στο γειτονικό δάσος και να σμίξει με την υπόλοιπη παρέα του…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to «Μαραθώνιος» για να σωθεί ελάφι

  1. Ο/Η oikologiakaioximono λέει:

    Είναι ωραίο να ακούς τέτοια χαρμόσυνα νέα, δηλαδή ότι ένα ελάφι σώθηκε από τους ανθρώπους. Το γεγονός αυτό είναι σπουδαίο αν σκεφτεί κανείς ότι τα ελάφια είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s