Υποδομές Μεταφορών στον 21ο αιώνα: συνδέοντας τον άνθρωπο με την άγρια ζωή

Στις 22-25 Απριλίου διοργανώθηκε στην Έβορα της Πορτογαλίας η ετήσια συνάντηση και Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου για τις Υποδομές Μεταφορών (ΙΕΝΕ -Infra Eco Network Europe) και Συνέδριο με θέμα «Υποδομές Μεταφορών στον 21ο αιώνα: συνδέοντας τον άνθρωπο με την άγρια ζωή».

Το ΙΕΝΕ δημιουργήθηκε το 1996 ως ένα δίκτυο οργανισμών, φορέων και ειδικών που μελετούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή των υποδομών μεταφοράς (κυρίως δρόμων και σιδηρόδρομων) δηλαδή την διαπιστωμένη πια αύξηση της υποβάθμισης και του κατακερματισμού των φυσικών βιοτόπων καθώς και την αλλοίωση του φυσικού ευρωπαϊκού τοπίου.

Στόχος του δικτύου είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για ανάπτυξη συνεργασιών, ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών σχετικά με την περιβαλλοντική προστασία, τον απαιτούμενο και απαραίτητο σχεδιασμό των υποδομών μεταφορών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ:

-συμμετείχε στην ημερίδα ανταλλαγής τεχνογνωσίας με ειδική παρουσίαση των δράσεών του για την παρακολούθηση των επιπτώσεων από την κατασκευή του Οδικού Άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65 και τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό στα μεγάλα θηλαστικά καθώς και την Ειδική Μελέτη για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων από την κατασκευή του Ε65

-παρουσίασε στην επιστημονική κοινότητα τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος για την παρακολούθηση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στην περιοχή των Γρεβενών. Πρόκειται για πρόγραμμα συμπληρωματικό των παραπάνω δράσεων και το οποίο υλοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη της Vodafone

-εκλέχθηκε να συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή διοργάνωσης του επόμενου συνεδρίου, το Μάιο του 2010 στην Ουγγαρία. Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν 50 φορείς από όλη την Ευρώπη και εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι ο κατακερματισμός φυσικών βιοτόπων αποτελεί μια νέα ισχυρή και «αναπτυσσόμενη» απειλή για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s