Mε αφορμή τον Ελαιώνα: Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στηρίζουν το ρόλο του ΣτΕ

Πριν καν εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών ανέγερσης νέου εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, εκφράστηκαν σοβαρές πιέσεις από επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους, καθώς και από μερίδα δημοσιογράφων, οι οποίοι αμφισβητούσαν ουσιαστικά τόσο το δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, και ειδικότερα στο ΣτΕ, όσο και το καθήκον του τελευταίου να εκδικάζει απερίσπαστο τις υποθέσεις, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Μετά την έκδοση της απόφασης αναστολής, οι πιέσεις αυτές εξελίχθηκαν σε επίθεση ενάντια στο ρόλο και την ανεξαρτησία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προφανώς, ένας συνταγματικά κατοχυρωμένος ανώτατος δικαστικός θεσμός δεν χρειάζεται την υπεράσπιση κανενός. Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις, όμως, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις πιέσεις αυτές. Εκτιμούμε ότι η λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και η αρμοδιότητά του να αναστέλλει προσωρινά την πορεία εργασιών ή την ισχύ αποφάσεων, μέχρι την οριστική εκδίκαση των αντίστοιχων υποθέσεων, αποτελεί ουσιαστικό και αναντικατάστατο μέσο των πολιτών για τον έλεγχο ιδιωτικών και κρατικών έργων. Περιβαλλοντικές και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις άλλωστε, αναγνωρίζοντας αυτό το ρόλο, εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην προσπάθεια ουσιαστικής κατάργησης του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την προηγούμενη διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν, ακόμα και αν δεν μπορούν να επηρεάσουν την τελική απόφαση του ΣτΕ, επαναφέρουν αυτή την αμφισβήτηση της αναγκαιότητάς του, γυρίζοντάς μας πολλά χρόνια πίσω και αφαιρώντας ουσιαστικά από την κοινωνία και τους πολίτες ένα πολύ σημαντικό δικαίωμα ελέγχου.

 

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις:

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, MΟm – Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Mε αφορμή τον Ελαιώνα: Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στηρίζουν το ρόλο του ΣτΕ

  1. Ο/Η PETROS K. λέει:

    Μιά πολιτεία που δεν σέβεται τους θεσμούς και εύκολα υποκλείνεται σε ιδιωτικά συμφέροντα,είναι μια πολιτεία που δεν σέβεται τους πολίτες της και δεν ενεργεί προς το κοινό συμφέρον.Μια τέτοια πολιτεία είναι δυστυχώς η σημερινή Ελληνική,με ελάχιστες εξαιρέσεις..Οι ιθύνοντες και δη οι κυβερνώντες ας ξαναδιαβάσουν τον Πλάτωνα(αν και αμφιβάλλω αν τον έχουν ακουστά).Ας αφήσουν ήσυχο το Σ.τ.ε. και ας μην χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη κατά το δοκούν.Αλλά και οι πολίτες ας ξυπνήσουν κι ας διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει..Αναρωτιέμαι που πήγαν εκείνες οι 100000 διαδηλωτών που την επομένη της καταστροφής της Πάρνηθας κατέβηκαν στο Σύνταγμα;Τέλος,αν πραγματικά οι αρμόδιοι «καίγονται» να φτιάξουν γήπεδο στον Παναθηναικό,(που είναι και η δικιά μου αγαπημένη ομάδα),ας βάλουν λιγότερα ευρώ στις τσέπες τους και ας σκεφτούν λίγο και τους κατοίκους του Βοτανικού και της δυτικής Αθήνας που ασφυκτιούν απο την έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου..Και να μην θυμούντε τον Βοτανικό κάθε δεύτερη κυριακή που θα παίζει ο Παναθηναικός,όταν θα κατεβαίνουν με τις τζιπάρες τους απο τα βόρεια προάστεια όπου διαμένουν..Ευχαριστώ..

  2. Ο/Η PETROS K. λέει:

    Και κάτι ακόμα,ο δήμαρχος που δεν είχε πολλά να πει,αλλά είχε πολλά να κάνει..καλλίτερα να αποσυρθεί στο ρετιρέ του..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s