ένας πρωτοπόρος

Το Προσωπο: Τζον Μιούιρ

Εμπνευστής περιβαλλοντικών κινημάτων

(από την Καθημερινή)

Ο Τζον Μιούιρ, που γεννήθηκε στη Σκωτία το 1838 θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου οικολογικού κινήματος και υπήρξε ιδρυτής της παλιότερης περιβαλλοντικής οργάνωσης, του αμερικανικού «Σιέρα Κλαμπ». Μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ το 1849, ενώ ταξίδεψε πεζός από την Ανατολική Ακτή, μέχρι την Καλιφόρνια.

Η επίσκεψή του στην κοιλάδα Γιοσέμιτι και η θέα των αιωνόβιων δέντρων «σεκόια», τον έπεισε να αφιερωθεί στην προστασία της άγριας φύσης τη Βόρειας Καλιφόρνια. Το 1890, το Κογκρέσο κήρυξε την κοιλάδα του Γιοσέμιτι, εθνικό δρυμό, ύστερα από σχετική πρόταση του Μιούιρ, που ίδρυσε δύο χρόνια αργότερα την οργάνωση «Sierra Club», με στόχο την προστασία της άγριας φύσης.

Οι προσπάθειες του Μιούιρ υπήρξαν επαναστατικές, καθώς σε μία εποχή θεοποίησης της βιομηχανίας, μόνος αυτός υιοθέτησε τις αρχές του Ζαν-Ζακ Ρουσώ για τη σημασία της φύσης στον ανθρώπινο ψυχισμό, διαχωρίζοντας τις δικές του προτάσεις με άξονα την «προστασία» (με απουσία κάθε είδους εκμετάλλευσης), από εκείνες μιμητών του, που ζητούσαν «διατήρηση» του φυσικού πλούτου, με στόχο την αέναη εμπορική του εκμετάλλευση.

Η χαρισματική προσωπικότητα του Μιούιρ τον βοήθησε να συγκινήσει με τις απόψεις του τον πρόεδρο Θίοντορ Ρούζβελτ, ο οποίος αποφάσισε να συστήσει ειδική Υπηρεσία Εθνικών Δρυμών, υπό τον έλεγχο της Ουάσιγκτον και όχι των πολιτειών, που είχαν αποδειχθεί αδιάφορες στο περιβαλλοντικό κάλεσμα του Μιούιρ.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s