Πυροβόλησαν κι άλλη αρκούδα

Πυροβόλησαν κι άλλη αρκούδα στη Δυτική Μακεδονία

Αρσενική αρκούδα, 12 ετών βρέθηκε νεκρή  στους βόρειους πρόποδες του όρους Άσκιου, 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Εμπόριο του Δήμου Μουρικίου (μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαίδας).

Αγροφύλακας της περιοχής που βρήκε το νεκρό ζώο ενημέρωσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και μέλη της ερευνητικής ομάδας έσπευσαν στην περιοχή το βράδυ της Δευτέρας 29/9.

Η αυτοψία έδειξε ότι πρόκειται για φόνο με πυροβόλο όπλο. Ο αρκούδος ήταν αρσενικός, ενήλικος και βάρους περίπου 200 κιλών. Το ζώο βρέθηκε νεκρό σε τυπικό βιότοπο αρκούδας, δάσος οξιάς με βελανιδιές και γαύρο στα χαμηλότερα σημεία.

Σημαντικό είναι ότι οι αρκούδες έχουν επαναποικήσει τη δασική περιοχή τα τελευταία 15 χρόνια και ο πληθυσμός τους είναι ακόμη ασταθής.

Στην επαναληπτική αυτοψία που διεξήγαγε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρευρέθηκαν υπάλληλοι του Δασαρχείου Κοζάνης, Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, εκπρόσωποι του Δήμου Μουρικίου και της Αγροφυλακής.

Υποστηρίζουμε άλλη μια φορά την άμεση εφαρμογή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιδότηση των αγροτών και κτηνοτρόφων για την αγορά ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ελληνικών ποιμενικών σκύλων που μπορούν να προστατεύσουν το αγροτικό κεφάλαιο από πιθανές ζημιές αρκούδας και λύκου. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα πρέπει κατανοήσουν ότι η λύση για τις πιθανές απώλειες του κεφαλαίου τους δεν είναι οι φόνοι των ζώων. Μόνο με την εντατική πίεση στον κρατικό μηχανισμό θα καταφέρουμε και την αρκούδα να χαιρόμαστε στα βουνά που ζει, ως δείκτη ζωντανών και υγιών δασών αλλά και την ασφάλεια της περιουσίας τους να εξασφαλίσουμε.

Να τονίσουμε ότι η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 200 άτομα.

Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος.

www.arcturos.gr

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

7 Responses to Πυροβόλησαν κι άλλη αρκούδα

 1. Ο/Η Kώστας Πολίτης λέει:

  Θλίβομαι… Άνθρωποι χωρίς παιδεία, που δεν έχουν καταλάβει ότι η άγρια ζωή είμαστε εμείς! Κι εμείς είμαστε φιλοξενούμενοι εδώ… Εμείς , οι αρκούδες, τα δάση …είμαστε ένα!
  Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει η πολιτεία (και βέβαια ο κάθε από εμάς προσωπικά). Ναι προβλήματα είναι η ανεργεία , η παιδεία και πολλά άλλα, το μείζον πρόβλημα όμως είναι το περιβαλλοντικό κι αντί να είναι πρώτο θέμα είναι τελευταίο(αν ασχολείται κάποιος!)
  Η ανθρώπινη αλλαζονεία κι ο πλουτισμός δυστηχώς οδηγεί την άγρια ζωή σε αφανισμό!
  Πώς μπορώ να βοηθήσω στις περιοχές Οίτης – Γκιώνας – Βαρδουσίων?

 2. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Τριανταφυλλίδης Γεώργιος Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ. Η αιτία θανάτου της αρκούδας πιθανόν να είναι η δηλητηρίαση και τούτο διότι σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε δεν βρέθηκαν ίχνοι εισόδου βλήματος πυροβόλου (κυνηγετικού όπλου). Η νεκρή αρκούδα θα αποσταλεί την 1-10-2008 στην κτηνιατρική υπηρεσία Θεσσαλονίκης ώστε μετά από τις απαιτούμενες τοξικολογικές εξετάσεις να βγεί το πόρισμα που οδήγησε στο θάνατο την αρκούδα.

 3. Ο/Η Ευτυχία Κίτσιου λέει:

  Θλίβομαι… Θυμώνω… Εξαγριώνομαι…

  Με όλους αυτούς που νομίζουν ότι είναι πιο πολύτιμοι από τα άλλα πλάσματα, μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στο ανθρώπινο είδος. Στο μόνο είδος που έχει τη δύναμη να επεμβαίνει και να καθορίζει τη μοίρα των υπόλοιπων και ευθύνεται για τον αφανισμό πολλών…

  Με όλους εμάς που μένουμε απαθείς θεατές σ’ αυτή την άνιση μάχη και που παρακολουθούμε αμέτοχοι τον ένα θάνατο μετά τον άλλο, λες και είναι ασήμαντος ο χαμός ενός άγριου ζώου, λες και είναι δευτερεύον ζήτημα.

  Μα πολύ περισσότερο μ’ εκείνους που έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τους πρώτους, που μπορούν να μπλοκάρουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να ανοίξουν το δρόμο των αποζημιώσεων, εξαλείφοντας μ’ αυτό τον τρόπο το φόνο όλων των απειλούμενων ειδών από αγρότες και κτηνοτρόφους των οποίων η παραγωγή πλήττεται

  Γιατί πίσω απ’ τη σκανδάλη, δεν είναι άλλος παρά το κράτος που μας κυβερνά.

  Και το φορτίο που σηκώνουν όλοι όσοι νοιάζονται και παλεύουν για ένα καλύτερο κόσμο, είναι μεγάλο. Και πρέπει να νιώσουμε αυτό το βάρος στις πλάτες μας ασήκωτο, γιατί τα δάκρυα δεν αρκούν. Ήρθε η ώρα τα δάκρυα να γίνουν ποτάμι ορμητικό και να παρασύρουν κι άλλους, κι αυτοί με τη σειρά τους κι άλλους… Και όλοι μαζί να σταματήσουμε με την ορμή μας αυτή την καταστροφή, ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

  Η δύναμη που έχω στα χέρια μου δεν αρκεί. Η δύναμη που έχουμε όλοι μαζί είναι πελώρια και αν συσσωρευτεί μπορεί να τους τρομάξει και να κάνει θαύματα. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τόσο περισσότερα ζώα θα σωθούν. Μπορείς να σηκώσεις το βάρος ενός ακόμη σκοτωμού; Γιατί -κακά τα ψέματα- όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Η ανοχή είναι συνενοχή.

 4. Ο/Η KATOGIANNIS SPYRIDON λέει:

  KOYRAGIO…………. MHN STAMATATE OMVS SYNEXHSTE……….

 5. Ο/Η ΔΑΛΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ λέει:

  ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ-ΔΗΛΗΤΙΑΣΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ ΖΩΟΥ.ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΣΤΕ ΣΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΩΣ ΧΘΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΠΛΑΧΝΩΝ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ….ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΟΠΛΟ…ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Η ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ……ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΛΙΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΝΤΟΣ ΔΩΔΕΚΕΤΙΑΣ ΦΟΝΙΚΟ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ..

 6. Ο/Η αλεξανδρος18 λέει:

  κριμα…τι πρεπει να γινει για να καταλαβουν καποιοι ανθρωποι οτι ειμαστε ολοι ενα…

 7. Ο/Η ΧΡΥΣΑ λέει:

  ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ, ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Η ΑΠΕΛΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ, ΕΧΙ ΕΝΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΖΩΟ, ΚΑΠΟΙΟΙ, ΤΙΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΧΟΥΜΕ ΠΑΡΟΜΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s