Άλλο ένα νεκρό αρκουδάκι από τροχαίο

αρκουδάκι 1

αρκουδάκι 1

Ένα αρκουδάκι μόλις 9 μηνών βρέθηκε νεκρό στο δρόμο Δεσκάτης – Γρεβενών κοντά στο Καρπερό.

Κάτοικοι του Καρπερού ειδοποίησαν την ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όταν βρήκαν νεκρό το αρκουδάκι κοντά στο δρόμο. Αμέσως πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τους βιολόγους που διεξάγουν έρευνα για την αρκούδα στην περιοχή. Διαπιστώθηκε ότι πέθανε από το κτύπημα στο κεφάλι. Το αρκουδάκι ήταν αρσενικό και βάρους 29 κιλών.

αρκουδάκι 2

αρκουδάκι 2

 Πρόκειται για ένα από τα δύο μικρά που ακολουθούσαν ένα θηλυκό στους ανατολικούς πρόποδες των Χασίων. Η οικογένεια ήταν γνωστή στους ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αλλά και σε πολλούς κατοίκους των χωριών της περιοχής που βρίσκονται στα όρια του δάσους των Χασίων.

αρκουδάκι 3

αρκουδάκι 3

Πρόκειται για το 13ο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα (11 θανατηφόρα) στη Δυτική Μακεδονία τα τελευταία 4 χρόνια. Για το θέμα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είχε αποστείλει υπόμνημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη μέτρων αποφυγής της θανάτωσης των ζώων και της διασφάλισης διαδρόμων επικοινωνίας της πανίδας μεταξύ των ορεινών όγκων.

Στην περιοχή των Χασίων συναντιούνται η Εγνατία Οδός και ο οδικός άξονας Ε65 (Λαμία – Εγνατία). Η ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ πραγματοποιεί έρευνα για τις επιπτώσεις της κατασκευής των δρόμων στην πανίδα με στόχο τη διασφάλιση ασφαλών διαδρόμων επικοινωνίας.

————————————————————————————————

Ευχάριστο νέο είναι ότι στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας και από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου παρακολουθούμε τη ΣΟΦΙΑ!

Το σημείο σύλληψης της αρκούδας

Το σημείο σύλληψης της αρκούδας

Η Σοφία

Η Σοφία

(Η Σοφία και η ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ)

Μάλιστα, την προηγούμενη Τρίτη ξεκίνησε η δεύτερη φετινή προσπάθεια σύλληψης αρκούδων για την τοποθέτηση ραδιοπομπού με GPS προκειμένου να μελετηθούν οι μετακινήσεις τους. Ένα θηλυκό 10-12 χρονών και βάρους 130 κιλών ακινητοποιήθηκε και απελευθερώθηκε αμέσως αφού τοποθετήθηκε ο πομπός. Η ομάδα πεδίου την ονόμασε «Σοφία». Είναι η πέμπτη αρκούδα που σημάνθηκε στο πλαίσιο της παρακολούθησης των επιπτώσεων των μεγάλων δρόμων στην πανίδα.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

14 Responses to Άλλο ένα νεκρό αρκουδάκι από τροχαίο

  1. Ο/Η Marilia λέει:

    ELEOS!!!! Dimiourgiste epiteloys katalliles synthikes kai erga gia thn dielefsh twn zwwn apo tous dromous, pou briskontai mesa sta oikosusthmata tous.

    Marilia Gogou
    Okeanografos-Perivallontologos

  2. Ο/Η Βασιλική λέει:

    Πραγματικά λυπηρό. Μια φωτό = 1000 λέξεις. Τέλοσπάντων, εμείς ας ασχοληθούμε με το ποδόσφαιρο και πολύ καλό site είναι το http://www.champions-league.gr.

  3. Ο/Η φανη μπουταρη λέει:

    Κρίμα γαι το μικρό αρκουδάκι? Ελπίζω να τα καταφέρετε με το κράτος και να κάνουν κάτι επιτέλους.

    Θερμα συγχαρητηρια και μπράβο στην ομαδα γαι την «Σοφία» μακάρι να καταφέρετε να βάλετε πομπό και στις υπόλοιπες. Συνεχιστε την προσπάθεια αξίζει τον κόπο!

  4. Ο/Η Δημητρης Γιαννακοπουλος λέει:

    Παιδια,συχαρητηρια για τη δουλεια σας!

    Οι μαθητες του ελληνικου Λυκειου Αννοβερου στη Γερμανια,καθως και οι συναδελφοι εκπαιδευτικοι παρακολουθουμε τις προσπαθειες σας με ενθουσιασμο!
    Τις παρουσιαζουμε και ως παραδειγμα στους Γερμανους , οπου η θλιβερη εκτελεση της αρκουδας Bruno με την προτροπη των αρχων(!) στην Βαυαρια το 2006 ειναι ακομη νωπη.

    Καλη δυναμη!
    Δημητρης Γιαννακοπουλος
    εκπαιδευτικος

  5. Ο/Η z λέει:

    Με γεια!

  6. Ο/Η akamas λέει:

    Αρκετά λυπηρό περιστατικό, κάτι θα πρέπει να γίνει με τους οδηγούς, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και βέβαια, εξίσου λυπηρό είναι το γεγονός ότι έχουμε φαινόμενα να μαίνουν διάφοροι και να γράφουν βλακείες για το ποδόσφαιρο, εαν δεν είναι σε θέση να πούνε κάτι σχετικό με το θέμα καλύτερα ναμ η μιλάν.

  7. Ο/Η elli λέει:

    συχναρητηρια για το υπεροχο και δυσκολο εργο σας.καλη δυναμη και μακαρι οι εθελοντες σας να αυξηθουν! μπραβο σας για την προσπαθεια που καταβαλεται.
    ελλη φερετζακη

  8. Ο/Η elli λέει:

    κοπελια εσυ με το ποδοσφαιρο.λυπαμε μα νομιζεις πως το διαφιμιζεις σε καταλληλο σαιτ.εδω μιλαμε για το εργο αυτον τον ανθρωπον και το τι συναντουν καθε φορα.η αρκουδα ειναι ειδος προστατευομενο και πρεπει να γινει κατι για αυτο.οχι αλλες τετοιες εικονες.

  9. Ο/Η Christos MO NF λέει:

    Είναι απίστευτη η απουσία κλιματολογικής μελέτης για την επίπτωση κάθε νέου δρόμου στο οικοσύστημα της περιοχής. Αφού δεν εφαρμόζουμε το δικό μας νομοθετικό σύστημα και σύνταγμα ας εναποθέσουμε της ελπίδες μας στο ευρωπαϊκό.

    Κουράγιο και καλή δύναμη στην εθελοντική ομάδα.
    Θα ήθελα να δω περισσότερους νέους να συνεισφέρουν σε εθελοντικές ομάδες, ελπίζω στο μέλλον να καταφέρουμε να το αλλάξουμε αυτό.

    Χρήστος Σάτλας
    Φυσικός
    Αρχηγός Μεγάλων Οδηγών Νέας Φιλαδέλφειας

  10. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΤΗΧ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΟΣΗΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΕΙΔΗ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΑ ΧΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

  11. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΗΣ λέει:

    Ειναι πραγματικα κριμα να συμβαινουν αυτα τα ατυχες περιστατικα.Ειναι καθηκον ολων μας να προστατευουμε το φυσικο πλουτο της χωρας μας ειτε μιλαμε για χλωριδα η πανιδα.Ενα μεγαλο μπραβο σε αυτους τους ανθρωπους που δινουν το δικο τους αγωνα για να προσφερουν ενα καλυτερο αυριο στα «¨αγρια ζωα»!! (προσωπικα αποψη ειναι πως αλλου βρισκοντε τα αγρια ζωα και οχι μεσα στα δαση).Αυτα κινδυνευουν παο εμας και οχι εμεις απο αυτα…επιτελους ας λαβει καποια μετρα η πολιτεια και ας δειξει λιγο ενδιαφερον!!

  12. Ο/Η myrto λέει:

    mhpws mporoume na ypograpsoume se kapoio link tou arctourou wste otan 3anasteilete sxetikes epistoles sto ypourgeio na fainetai posos kosmos exei enhmerw8ei gia tetoious 8anatous? poly krima :(((

  13. συνχαρητηρια παιδια για τον αγωνα σας.
    θα ηταν η ελλαχιστη χαρα ολων ημων, και θα συμφωνησω με την προταση προιγουμενου φιλου μας, να γινει μια μαζικη συλλογη υποστηρικτικωνυπογραφων για τα δικαια και απολυτως τεκμηριωμενα αιτηματα, για την προστασια και συμφιλιωση των ανθρωπων με την φυση-χλωριδας και πανιδας…., που στην τελικη εμεις με τις επεμβασεις μας διαταραξαμε στο ονομα των διευκολυνσεων μας για μετακινηση…!!!
    με την ευκαιρια θα ηθελα να εκφρασω την αντιθεση μου στην πληρως κακοηχη και εγωιστηκη εκφραση απο τα ΜΜΕ οταν καλυπτουν θεμα πυκραγιων σε δασοι….»…ευτυχως δεν απειληθηκαν κατοικημενες περιοχες…!!!»….ελεος …!,αν τα δασοι δεν ειναι κατοικημενες περιοχες απο πληθος χλωριδας και πανιδας τη ειναι …; τα εκτρωματα οπου εφτιαξε ο ανθρωπος »τις πολεις» εξαντλωντας ολη την καλαισθησια του μυαλου του..!!!
    κουραγιο παιδια, να ξερεται οτι υπαρχουν ενθερμοι υποστηρικτες ανα πασα ωρα και στιγμη του αγωνα σας.

  14. Ο/Η Σταματης Χ. λέει:

    Καλησπερα σας και συγχαρητηρια για την εκπληκτικη δουλειας σας.Ειναι κριμα που χανονται τα πανεμορφα αυτα τα ζωα ετσι.Αν δεν υπηρχατε και εσεις ποιος ξερει πως θα ηταν η κατασταση.Οπως ειπε και ενας φιλος παραπανω να ξερετε οτι υπαρχουν υποστηρικτες σας.
    Πηγαινω συχνα στην Περιοχη των Τρικαλων,οποτε ανεβαινω στο Περτουλι για να ανεβασω την ομορφια του.Παλιοτερα ειχα δει πινακιδες πανω στο δρομο που προειδοποιουσαν τους οδηγους να εχουν το νους για τις αρκουδες.Τωρα δεν υπηρχαν,σαν να τις ειχαν βγαλει.Επισης οφειλω να επισημανω οτι εχει ανεβει το ποσοστο αναπτυξης της περιοχης επικυνδυνα, εκει στο χωριο του Περτουλιου ξεφυτρωνουν μεσα στα Ελατα βιλες.Για να μην πω για τους απιθανους κατασκηνωτες που ψηνουν αναμεσα στα δεντρα.Μακαρι να καταλαβουν ολοι (νωρις) ποσο σημαντικη ειναι η χλωριδα και η πανιδα μας.
    Τελος θα ηθελα να ευχαριστησω τους υπευθυνους του εμπορικου τμηματος σας που ανταποκριθηκαν αψογα,(συγκεκριμενα την γρηγορη αλλαγη κουπων οι οποιες εσπασαν κατα την μεταφορα του ΚΟΥΡΙΕΡ το πιο πιθανον και την αδιαφορια αυτης της εταιρειας για εξυπηρετηση μου.)
    Ευχαριστω.

Σχολιάστε