Το Αλφαβητάρι της Άγριας Ζωής

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το Α ως το Ω

ΑΡΚΟΥΔΑ: Η καφέ αρκούδα αποτελεί είδος-δείκτη για το φυσικό περιβάλλον. Πριν από δύο αιώνες, η καφέ αρκούδα ζούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα επιβιώνει σε μικρούς αποκομμένους πληθυσμούς, στη Νότια Ευρώπη και προστατεύεται αυστηρά ως είδος υπό εξαφάνιση. Στην Ελλάδα η καφέ αρκούδα ζει σε δυο αποκομμένους πληθυσμούς στην Πίνδο και στη Ροδόπη. Ο ελάχιστος πληθυσμός της υπολογίζεται στα 150-170 άτομα.

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ: είναι ο συνολικός αριθμός ειδών που αποτελούν ένα οικοσύστημα.
Η Ελλάδα, αναλογικά με την έκτασή της, εμφανίζει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σπάνια βιοποικιλότητα των ελληνικών ορεινών όγκων, περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδών της χλωρίδας και πανίδας που είναι σπάνια και προστατευόμενα είδη. Οι δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας εξασφαλίζουν τη διαφύλαξη της μοναδικότητας της ελληνικής φύσης και επομένως και την υψηλή ποιότητα ζωής για κάθε Έλληνα πολίτη.

ΓΡΑΜΜΟΣ: Ο Γράμμος είναι ένας από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Ελλάδας. Η αναγνώριση της οικολογικής του αξίας και της αναγκαιότητας διατήρησης και αειφορικής διαχείρισής του, οδήγησε στην ένταξη της περιοχής στο δίκτυο σημαντικών περιοχών για τα πουλιά και στο δίκτυο Natura 2000. H περιοχή αναγνωρίστηκε από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αρκούδα ως μια από τις σημαντικότερες περιοχές για την επιβίωση του είδους.

ΔΑΣΟΣ: Τα δάση στις ορεινές περιοχές εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συγκρότησης, της δομής τους και της μεγάλης ποικιλότητας των δασοπονικών ειδών που απαντώνται σε αυτά -πολλά από τα οποία είναι σπάνια και ενδημικά. Το δάσος σημύδας, το Παρθένο Δάσος, το δάσος του Φρακτού, το δάσος της Ελατιάς ή Καρά Nτερέ, το δάσος της Χαϊντούς στη Ροδόπη, το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου στον Κόζιακα, οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου και Βάλια Κάλντα στην Πίνδο, το δάσος μαύρης πεύκης στο Γράμμο είναι μερικά από τα δάση των ορεινών περιοχών που προστατεύονται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία ή τελούν υπό ειδικό καθεστώς διαχείρισης. Τα δάση αποτελούν και βιότοπο για πολλά και σπάνια είδη της άγριας πανίδας.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ: Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος είναι πιστός, θαρραλέος και ανεξάρτητος. Με την κατάλληλη εκπαίδευση οι σκύλοι αυτοί αναπτύσσουν το ένστικτο της προστασίας για το κοπάδι όπου ζουν. Σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα άτομα καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών σκύλων, ενώ η συστηματική προσπάθεια για επαναδιάδοση της φυλής κρίνεται αναγκαία καθώς τα χαρακτηριστικά της ράτσας καθιστούν το σκύλο αυτόν ικανό να αντιμετωπίσει επιθέσεις άγριων ζώων στα κοπάδια, προστατεύοντας έτσι το κτηνοτροφικό κεφάλαιο.

ΖΗΜΙΕΣ: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Α. και το ΥΠAAT διασφάλισε την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων σχεδόν των περιπτώσεων ζημιών από αρκούδα και λύκο πετυχαίνοντας παράλληλα την εφαρμογή και θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων για την προστασία της περιουσίας των παραγωγών. Στο πλαίσιο προγραμμάτων Life χορηγήθηκαν περισσότερες από 140 ηλεκτροφόρες περιφράξεις για την προστασία των μελισσοκομικών μονάδων ενώ η αναπαραγωγή και επαναδιάδοση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου έχει ως στόχο την προστασία κτηνοτροφικών μονάδων σε ορεινές περιοχές.

ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η 5η Ιουνίου είναι ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μια ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και όλων των ειδών χλωρίδας και πανίδας που ζουν στον πλανήτη.

ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η αρκούδα δεν έχει φυσικούς εχθρούς. Ο μοναδικός της εχθρός είναι ο άνθρωπος. Οι βασικές αιτίες θανάτων αρκούδας στη χώρα μας είναι ανθρωπογενείς. Η εντατική εκμετάλλευση, όπως η διάνοιξη δρόμων και η υλοτομία και οι παράνομες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το παράνομο κυνήγι προκαλούν την υποβάθμιση του βιοτόπου της αρκούδας και έμμεσα προκαλούν περισσότερες περιπτώσεις θανάτου αρκούδας. Παρόλο που ο φόνος αρκούδας τιμωρείται με φυλάκιση υπάρχουν ακόμη τέτοια περιστατικά.

(για τα υπόλοιπα γράμματα μέχρι το Ωμέγα κάντε κλικ –  Το Αλφαβητάρι της Άγριας Ζωής)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s